Saradnja sa crne liste
120

Vlada RS-a gradi novi hotel na Jahorini, posao dobila problematična firma iz Srbije

N. Vasić
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon kontroverzi zbog gradnje vile i hotela "Rajska Dolina", Vlada Republike Srpske na Jahorini gradi novi hotel. Riječ je o rekonstrukciji starog Doma Partizana čiji izvođač radova je problematična građevinska firma iz Srbije.

"Bauwesen" iz Lazarevca dobio je posao težak sedam miliona dolara na tenderu gdje su bili jedini ponuđači. Oni će tako sagraditi hotel "Partizan" koji će se sastojati od 20 soba i 19 apartmana sa bazenom i spa centrom.

Planirani izgled hotela
Planirani izgled hotela "Partizan"

Sudeći prema pisanju srbijanskih medija, firma je odavno poznata po sklapanju ugovora sa državnim sektorom, ali i za skoro redovno nepoštivanje ugovora i rokova.

Afere "Bauwesena", firme sa crne liste za poslovanje

Preduzeće je osnovano 2007. godine i više puta je tokom godina mijenjalo ime. Njen drugi direktor Dejan Živanović uhapšen je 2011. godine pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su, u saradnji sa direktorima Rudarskog basena "Kolubara" oštetili ovaj ogranak Elektroprivrede Srbije za oko dva miliona eura prilikom iznajmljivanja mehanizacije.

Ubrzo Živanović napušta Bauwesen, ali fiktivno. Firma postaje vlasništvo Borivoja Trifunovića (65), a Živanović ostaje u firmi da rukovodi njome što je i sam potvrdio u jednom od intervjua sa novinarkom Pištaljke.

No, osim Živanovića, problema sa zakonom ima i Trifunović. On je više puta osuđivan za krivična djela iz oblasti privrede, ali njegova firma i dalje uspješno posluje i u Srbiji, a i regionu. Inače, zakonom nisu dozvoljene javne nabavke i sklapanje ugovora države sa privatnom firmom čiji vlasnik je, između ostalog, osuđivan za privredni kriminal.

Također, ova firma je godinama zvanično na crnoj listi državnih institucija zbog brojnih žalbi i duga većeg od 100 miliona dinara, ali ih to nije spriječilo da do danas sklapaju milionske ugovore.

Mnogi nisu bili zadovoljni urađenim poslovima pa su se na njih tako žalili zbog sporosti i kašnjenja na izgradnji trgova u Nišu i Leskovcu. Negativnu referencu su imali i od Uprave za javne nabavke Srbije, kao i od srbijanskog Ministarstva privrede, Zavoda za igradnju grada Novog Sada, Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva i niz drugih firmi i institucija.

Nakon različitih problema i afera koje su povezivane s ovom firmom reagovala je čak i premijerka Srbije Ana Brnabić rekavši da je nepoštovanje ugovora "neprihvatljivo ponašanje" te je obećala kako će ih pozvati na odgovornost, no ništa se nije desilo.

Ekonomska opravdanost

Prije nego što se Vlada RS-a upustila u novu investiciju, u javnosti, ali i na stolove u pravosudne institucije, dospjele su sumnje u namještanje tendera i nabavki.

Rekonstrukcija hotela "Rajska Dolina" koštala je 20 miliona KM, a budžetski novac utrošen je netransparentno. Slično je i sa gradnjom vile. Ekonomista Zoran Pavlović upozorava na problematičnost takvog načina rada.

"Trošenje javnog novca podrazumijeva, kada su veći iznosi, da se napravi studija ekonomske isplativosti, to nažalost Vladu RS-a mnogo ne uzbuđuje nego se ponašaju kao da je to njihova dedovina i ulaže u investicije u kojima niko ne vidi razlog, potrebu i svrhu", rekao je on.

Kao primjer neisplativosti navodi i kupovinu aviona za potrebe Vlade RS-a.

Zoran Pavlović
Zoran Pavlović

Također, on se pita da li to Vlada RS-a počinje da se bavi turizmom s obzirom na investicije u hotele, a što nije uobičajen način rada vlada ni evropskih država, niti u okruženju.

''Vlada donosi odluke potpuno netransparentno, a gradnja hotela je nešto što do sada nisam ni vidio ni čuo i čemu im treba. Hoće li se sada baviti turizmom? To je već drugi hotel, je li oni žele da se počnu sada baviti turizmom poput privatne firme?", pitanje je Pavlovića.

Na kraju ističe da Vladi RS-a nije problem upuštati se u ovakve investicije s obzirom na to da su ove godine prikupili znatno veći novac od poreza, međutim sama isplativost projekata je upitna.