Podržat će ih Vlada FBiH
315

U Tuzli se priprema projekat od 80 miliona KM: Novi vrelovod za kvalitetnije centralno grijanje

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
Već nekoliko godina u Tuzli je prisutna ekspanzija gradnje kolektivnih stambenih objekata, a zbog prekapacitiranosti sistema, njihovo priključenje na centralno grijanje u dogledno vrijeme bi moglo narušiti kvalitet pružanja te komunalne usluge.

Zbog toga je najavljena realizacija projekta od 80 miliona KM. Rekonstrukcija glavnog vrelovoda projekat je kojem Tuzla mora pristupiti ukoliko nadležni i dalje žele građanima pružati kvalitetnu uslugu grijanja. Trenutni sistem je prekapacitiran i priključenje novih kolektivnih i individualnih objekata u dogledno vrijeme moglo bi ugroziti kvalitet pružanja usluge.

"Sistem daljinskog grijanja u Tuzli je uspostavljen prije 40 godina, a sve cijevi koje su tada postavljene i danas se uglavnom koriste. U cilju poboljšanja kvaliteta, iduće godine dijelom bi trebala početi realizacija projekta izgradnje novog vrelovoda čija je ukupna vrijednost procijenjena na 80 miliona maraka. Prva faza projekta koštat će okvirno 20 miliona KM, a podršku gradu u finansijskom smislu će pružiti i Vlada Federaracije BiH. Taj novac bi se trebao naći u federalnom budžetu za iduću godinu", kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Lakić je skupa s federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder te ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemalom Hrnjićem posjetio Gradsku upravu Tuzle, gdje su sa predstavnicima lokalne administracije održali sastanak.

Kako je istaknuto, prva faza projekta će predstavljati osnov za dalje poboljšanje i proširenje sistema vrelovoda, čime će se uz omogućavanje veće dostupnosti toplotne energije postići i doprinos efikasnijem korištenju resursa i smanjenju aerozagađenja.

"Prva faza projekta je najbliža realizaciji, imamo urađenu projektnu dokumentaciju te znamo koliko nam je potrebno novca. Mi smo aplicirali kod vlade FBiH na iznos od 15 miliona KM, a ostala sredstva će se obezbijediti iz budžeta grada te dijelom od Javnog preduzeća Centralno grijanje. Očekujemo da možemo do naredne grijne sezone, ako obezbijedimo sva sredstva, završiti rekonstrukciju glavnog magistralnog vrelovoda", kazao je Miralem Mulać, pomoćnik gradonačelnika Tuzle za komunalne poslove, mjesne zajednice i izgradnju.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Iako je dužina glavnog magistralnog vrelovoda 1.700 metara, Mulać navodi da je on od iznimnog značaja, posebno za naselja koja su u okruženju Termoelektrane Tuzla, odnosno Husino, Bukinje i Šićki Brod.

"Rekonstrukcijom će se obezbijediti i širenje vrelovodne mreže u tim naseljima, ali i povećati kapacitete u ostalim dijelovima grada. Sve kolektivne zgrade su toplificirane, a sada krećemo u širenje mreže u zonama individualnog stanovanja. Jedan od preduslova je povećanje kapaciteta koje će se vršiti savremenim tehnologijama", dodao je Mulać.

Na rekonstruiranom vrelovodu moći će se priključiti okvirno hiljadu novih individualnih stambenih objekata, a stvorit će se i mogućnost podrške svim novim zgradama koje će se graditi u dogledno vrijeme.

Tokom sastanka prezentovan je i projekt širenja vodovodne mreže na visinske zone te su razmatrani planovi za proširenje vodovodne mreže kako bi se osigurala pristupačnost vode u visinskim zonama u mjesnim zajednicama Dokanj i Gornja Tuzla, dok je drugo projektno područje na sjeverozapadnom dijelu grada koje obuhvata Gornju i Srednju Lipnicu, Dragunju, Dobrnju, Donju i Gornju Obodnicu i Breške.

Ukupna vrijednost ovih investicija iznosi 10,5 miliona konvertibilnih maraka. Kako su istaknuli federalni ministri fokusirani su na uvrštavanje ovog projekta u plan javnih investicija u narednoj godini.

Istaknuti su razvoj i unapređenje turističkih potencijala Tuzle i Srebrenika, s posebnim naglaskom na projektima koji će značajno doprinijeti turističkoj privlačnosti i općem unapređenju ovih gradova. Saradnjom na projektu Stara Majevica – Zeleni kamen, postignut je značajan napredak u ostvarivanju navedenih ciljeva i povećanju turističke privlačnosti regije.