Od proljeća aktivnije
300

U toku pripremni radovi za tunel Hranjen koji će skratiti put od Goražda do Sarajeva

Piše: E. A.
Pripremni radovi za probijanje tunela "Hranjen", koji će povezati Goražde i Sarajevo i skratiti put na 45 minuta, odvijaju se i pored loših vremenskih uslova, potvrdio je za Klix.ba Emir Oković, premijer BPK Goražde nakon posjete ovom lokalitetu.

"U toku su radovi na osiguranju potrebne infrastukture. Pripremni radovi su obimni i podrazumjevaju izgradnju pristupnog puta do mjesta gdje bi trebala započeti gradnja, postavljanje betonske baze i ostale pripreme za izgradnju", kazao je premijer Oković.

Dodaje kako radovi teku u skladu sa planom i ugovorom koji je zaključen s firmom "Euroasfalt".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Izvođač radova ne stoji i čini ono što se može kako bi u predviđenom terminu došlo do glavnih radova, a to je do iskopa samog portala tunela. Sa poboljšanjem vremenskih prilika mogu se očekivati i konkretni radovi. Potrebno je obezbijediti svu infrastrukturu, napraviti pristupne puteve preko rijeke Prače i do samog ulaza u 'portal'. Što se tiče kantona, mi smo uradili sve one formalne pretpostavke i dali potrebne saglasnosti. U toku je izdavanje rješenja iz oblasti Zakona o šumama, tako da smo apsolutno zadovoljni i dinamikom i svim onim što vidimo na terenu", izjavio je Oković.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je zajedno sa načelnikom općine Pale u FBIH Asimom Zecom obišao radove te istakao kako je i lokalna zajednica na raspolaganju za svaku vrstu saradnje tokom realizacije projekta.