Investicije
3

Sarajevo iduće godine dobija Hotel Residence Inn by Marriott

Piše: N. J.
Budući izgled hotela
U Sarajevu je danas svečano potpisan Ugovor o izgradnji Hotela Residence Inn by Marriott u glavnom gradu BiH. U ime Marriot Internationala potpisnik je direktor razvoja Marriott Internationala za Evropu, Carlton C. Ervin, a u ime investitora direktor Društva za ulaganje u južnu Evropu (SEIC) Enes Kazazić. Odvojeni ugovor je potpisan između SEIC-a, Marriott Internationala i kompanije Interstate Hotels & Resorts o upravljanju hotelom.

"Ovo je prvi Residence Inn by Marriott u Bosni i Hercegovini i SEIC s ponosom vodi ovaj projekt. Na ovaj način SEIC u Bosnu i Hercegovinu dovodi prvi svjetski hotelski brend, a ujedno značajno doprinosimo i punopravnom povratku Sarajeva na listu svjetskih metropola. Podizanje standarda življenja osnovni je moto djelovanja SEIC-a", kazao je ovom prilikom Kazazić.

On je dodao kako je gradnja hotela počela prije tri-četiri mjeseca te se očekuje da će on biti otvoren u septembru naredne godine, a smješten je na Čobaniji u Sarajevu.

Tradicija duža od 80 godina

Marriott International je vodeća hotelijerska kompanija s više od 3.800 objekata u 74 države širom svijeta i sa 18 hotelskih brendova. Sjedište Marriott International kompanije, koju su prije više od 80 godina osnovali J. Willard i Alice Marriott, nalazi se u gradu Bethesda u saveznoj državi Maryland (SAD) pod vodstvom porodice Marriott.

"Zadovoljstvo nam je raditi sa SEIC Grupom i Interstate Hotels & Resorts, dok svoje poslovne aktivnosti širimo na nove teritorije u Evropi. Drago mi je da dolazimo u ovu fenomenalnu zemlju i Sarajevo, o kojem sam toliko toga čuo. Inače, kada je riječ o Marriottu, mi se uvijek fokusiramo na dvije važne stvari, a to su kvalitet projekta i partneri sa kojima sarađujemo. Mislim da to imamo u Sarajevu", izjavio je Ervin, dodajući kako će ovaj hotel biti odlično mjesto za ljude sa poslovnim i diplomatskim obavezama koji u Sarajevo dolaze na malo duži period.

Residence Inn by Marriott, kao pionir koncepta produženog hotelskog boravka, bit će iznimno važna karika u ovom segmentu i ponuditi kombinaciju modernog stila i funkcionalnosti. Hotel u Sarajevu će na raspolaganju imati 73 vrhunski opremljena jednosobna, dvosobna i trosobna apartmana, s ergonomski dizajniranim radnim prostorom, uslugom besplatnog doručka i vešeraja. Svaki apartman će imati u potpunosti opremljenu kuhinju, a za relaksaciju će na raspolaganju biti fitness studio, kao i sve ostale hotelske usluge 24 sata dnevno.

Strateški važna tačka

Aaron Greenman iz kompanije Interstate, koja će upravljati hotelom, naveo je kako je riječ o kompaniji koja je među vodećim u ovoj oblasti te dodao kako je Sarajevo strateški važna tačka za njihovo djelovanje.

Projektovanje objekta je dodijeljeno birou Argentaria iz Sarajeva, koje se vrši uz puni nadzor Marriott grupacije kako bi se osiguralo zadovoljavanje traženih standarda. Glavni izvođač građevinskih radova je kompanija Strabag, a cjelokupna vrijednost ove investicije je osam miliona eura. Investitor projekta, SEIC, je na području Bosne i Hercegovine angažovan na četiri polja djelovanja: tržište nekretninama, business consulting, obnovljiva energija i turizam.