Fazna sanacija
7

Radovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u punom jeku, radi se 24 sata dnevno

FENA
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počela je sanacija još jednog dijela parkirne platforme za avione. Riječ je faznoj sanaciji platforme, koja je započeta 2014. godine, a koja će omogućiti novi period eksploatacije od minimalno 20 godina.

Prva faza je uspješno završena 2014., kada je sanirano oko 1.700 metara kvadratnih platforme. Druga faza je završena prošle godine kada je oko 3.500 kvadratnih metara parking platforme zamijenjeno novim slojevima i završnom betonskom pločom.

"Građevinski radovi se i ovaj put odvijaju 24 sata dnevno, a stručne službe aerodroma Sarajevo poduzele su niz organizaciono-tehničkih mjera kako izvođenje radova ne bi utjecalo na sigurnost i redovnost zračnog prometa", izjavila je glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić Arnaut.

Kako je rekla, radovi bi trebali biti završeni do sredine idućeg mjeseca, a ovaj put će biti sanirano oko 3.000 kvadratnih metara postojeće parking platforme, odnosno zamijenjeno novim slojevima i završnom betonskom pločom debljine 30 cm, a sve u skladu s međunarodnim ICAO propisima.

Sanacija se vrši zbog problema u eksploataciji dijela platforme, konkretno zbog problema s kolotrazima koje su uzrokovali točkovi zrakoplova na parking pozicijama, a zbog čega je vrlo često bilo neophodno vršiti zamjenu asfalta na tim dijelovima platforme.

"Osim radova na sanaciji parking platforme, uskoro se očekuje i završetak radova na izgradnji rashladne komore koja će znatno olakšati izvoz kvarljive robe. Kapacitet rashladne komore je 80 tona, odnosno 64 euro palete, a površina 230 kvadratnih metara", napomenula je Bagarić Arnaut.

Naglasila je da će ova komora će biti multifunkcionalna, što znači da će u prostoru komore biti osiguran temperaturni režim od 0 do 5 stepeni za transport i skladištenje robe osjetljive robe, ali i režim " ambijentalne temperature" od 15 do 25 stepeni te može služiti i kao skladište.

Uz sve ove radove, istovremeno se radi i na rekonstrukciji mreže za odvodnju otpadnih i oborinskih voda. Postojeća mreža je zastarjela i svojim kapacitetima i profilima ne može podmiriti sve priključene i novoplanirane objekte te se stoga pristupilo rekonstrukciji. Dužina trase kanalizacione mreže je oko 820 metara, a oborinske kanalizacije oko 550 metara.

Svi ovi radovi značajno će povećati efikasnost aerodroma u obavljanju osnovnog procesa te dodatno unaprijediti razinu i kvalitet usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim poslovnim partnerima i korisnicima, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.