{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Otkup zemljišta pored sarajevskog aerodroma pri kraju, uskoro odabir izvođača radova na terminalu

Piše: E. S. H./Klix.ba
16.6.2018. u 12:43
53
38
Otkup zemljišta pored sarajevskog aerodroma pri kraju, uskoro odabir izvođača radova na terminalu
53
Otkup zemljišta pored sarajevskog aerodroma pri kraju, uskoro odabir izvođača radova na terminalu
Proširenje pristanišne zgrade Terminala B predstavlja prioritetni strateški projekt za Međunarodni aerodrom Sarajevo. Stoga je za naredni period cilj maksimalno intenzivirana aktivnost u kontekstu proširenja Terminala, a u toku je objava tendera za izvođenje radova na projektu "Dogradnja i modernizacija Terminala B".
Prema informacijama s aerodroma, otvaranje pristiglih ponuda predviđeno je za 10. juli 2018. nakon čega će se pristupiti evaluaciji ponuda i odabiru najpovoljnijeg izvođača radova. Po odabiru najpovoljnijeg izvođača pristupa se potpisivanju ugovora.

Kazali su nam i da su svi pripremni radovi na osiguranju uvjeta za izvođenje radova na dogradnji Terminala B završeni. Dakle, odmah po provođenju navedenog postupka izvođač može da uđe u zonu građenja i počne radove na rekonstrukciji.

"Uz pretpostavku da će postupak odabira najpovoljnijeg izvođača radova proteći bez eventualnih prigovora i žalbenih postupaka, uz striktno poštivanje zakonom propisanih rokova, početak radova je planiran za četvrti kvartal ove godine.
Da podsjetimo, najavljena rekonstrukcija podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih tako i tehnoloških za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, Hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi", kazali su nam iz press službe aerodroma.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Tokom svih ovih radova aerodrom će raditi i neće biti zastoja i izmjena u redovnom odvijanju saobraćaja.

Eksproprijacija zemljištaMeđunarodni aerodrom Sarajevo je prošle godine započeo proces eksproprijacije zemljišta veličine cca 13.000 metara kvadratnih. U 2018. godini planiran je, kroz postupak eksproprijacije, odnosno kupoprodaje, otkup tri zemljišne cjeline, zemljište za proširenje platforme za parkiranje aviona, zemljište za proširenje zaštitnog pojasa kod avionavigacionih uređaja (tzv. STRIP) i zemljište za depo goriva, kazali su nam iz press službe aerodroma.

Zemljište se eksploatiše s ciljem stjecanja vlasništva Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a na taj način bi se osiguralo proširenje osnovnog pojasa PSS (ne i same PSS) te bi se dodatno zaštitili radionavigacioni uređaji u blizini predmetnog zemljišta od nedozvoljenih aktivnosti.

"Za proširenje platforme za parkiranje aviona (Prva A Faza) u 2018. se planira otkupiti/eksproprisati zemljište ukupne površine 6.241 metara kvadratnih. Do danas je u pet odvojenih postupaka (pet rješenja o eksproprijaciji) eksproprisano ukupno 3.403 metra kvadratna zemljišta, a nakon pravosnažnosti prispjelih rješenja o eksproprijaciji, okončane su i rasprave o naknadama po osnovu četiri rješenja", podaci su aerodroma.

Dalje navode da zbog drastičnih razlika vezano za visinu naknade, odnosno znatno većih zahtjeva vlasnika u odnosu na procjenu zvaničnog vještaka i u skladu s tim u odnosu na planirana sredstva, sporazumi o naknadi nisu postignuti.

Spisi su, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, proslijeđeni na nadležni sud radi sudskog odlučivanja o visini naknade, a sve četiri rasprave na sudu su već zakazane.

"Očekuje se vrlo skoro zakazivanje još jedine preostale rasprave u upravnom postupku o naknadi za eksproprisanu nekretninu po osnovu petog pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji, kao i izdavanje posljednjeg, šestog rješenja o eksproprijaciji u ovom obuhvatu za preostalih neeksproprisanih 2.838 metara kvadratnih zemljišta, čime bi bila eksproprisana čitava predložena površina za ove namjene. Za očekivati je da se do kraja godine, kako je i planirano, okončaju sudski postupci određivanja naknade, izvrši isplata naknade po osnovu svih rješenja o eksproprijaciji, ili u skladu s odlukom suda ili eventualno po osnovu sporazuma, te da se stvore uslovi za ulazak u posjed kompletnog eksproprisanog zemljišta", kazali su nam iz službe za informisanje sarajevskog aerodroma.

Planiran otkup zemljišta za STRIP i depo gorivaU 2018. godini se za potrebe proširenja zaštitnog pojasa kod avionavigacionih uređaja (tzv. STRIP) planira otkupiti/eksproprisati zemljište površine 13.968 metara kvadratnih. Do sada je pravosnažno okončano četiri od pet postupaka, tj. donesena su i postala pravosnažna četiri rješenja o eksproprijaciji za ukupno 11.533 metra kvadratna zemljišta, a postignut je sporazum i isplaćena naknada za ukupno 7.841 metar kvadratni.

"U narednih nekoliko dana očekujemo postizanje sporazuma o naknadi i isplatu naknade za dodatnih 3.692 metra kvadratna zemljišta, čime bi se okončao postupak eksproprijacije i isplate naknade za kompletan eksproprisani dio kompleksa. U najkraćem vremenskom periodu očekuje se i donošenje posljednjeg rješenja o eksproprijaciji za preostalih 2.435 metara kvadratnih zemljišta nakon čije bi se pravosnažnosti i postizanja sporazuma o naknadi te isplate naknade u potpunosti okončao postupak eksproprijacije zemljišta za proširenje zaštitnog pojasa kod avionavigacionih uređaja. Očekujemo da se ovaj dio okonča u narednih 30-45 dana", kazali su nam s aerodroma.

Što se tiče otkupa zemljišta za depo goriva, u 2018. godini je planiran otkup i to zaključenjem kupoprodajnog ugovora za jednu zemljišnu parcelu površine 584 metra kvadratna.

Radi se o zemljištu koje je, iako relativno malo svojom površinom, od velikog značaja za realizaciju projekta depoa, jer se kupovinom istog ostvaruje lakša komunikacija i dostupnost depoa. Otkup ove parcele predstavlja de facto pretposljednji korak u osiguranju zemljišta za realizaciju projekta depoa, jer predstoji otkup putem postupka eksproprijacije, još jedne preostale zemljišne parcele u planiranom obuhvatu depoa, u površini cca 2.300 metara kvadratnih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: