Investicije
0

Privrednici traže brzinu u poslovanju

Klix.ba
Damir Ferović
Damir Ferović
Privrednici traže brzinu u poslovanju, jer je u poslovnom svijetu svaka minuta važna i presudna za dalji razvoj i napredak. Birokratske barijere, neusklađenost bh. zakona sa EU legislativama, kompleksne carinske procedure, te poteškoće prilikom pokretanja biznisa u Bosni i Hercegovini su samo neki izazovi za investitore o kojima će govoriti finansijski direktor i član Uprave ASA grupacije, Damir Ferović na predstojećoj konferenciji "Privlačenje i zadržavanje investicija u Bosni i Hercegovini: Potrebne regulatorne promjene".

Konferencija koju organizuje Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, održat će se u utorak, a istoj će prisustvovati predstavnici privatnog i vladinog sektora, koji će diskutovati o regulatornim promjenama potrebnim za privlačenje i zadržavanje investicija u zemlji.

Na konferenciji Ferović će govoriti o iskustvima ASA grupacije, koja je u proteklih šesnaest godina investirala preko 200 miliona KM u Bosnu i Hercegovinu.

Analitičari se slažu da u BiH nije najpovoljnija klima za strane investicije. „Neophodno je značajno reformirati javnu upravu, odnosno ukloniti birokratske procedure koje onemogućavaju poslovanje željenom i potrebnom dinamikom“, ističe Ferović. ASA grupacija se već 17 godina razvija i širi uprkos sporom ekonomskom oporavku države. Danas, je jedan od vodećih privatnih poslovnih sistema u Bosni i Hercegovini, i primjer uspješnog poslovanja.

Grupacija je spremna svoja iskustva podijeliti s drugima, te otvoreno razgovarati o problemima s kojima se susreću bh. privrednici. Osim toga, ASA grupacija je ulaznica za strane investitore, i kao takva ima dosta iskustva u privlačenju stranih investitora jer je s nekima od njih u partnerskim odnosima. Zbog toga jako dobro zna s kojim se sve preprekama susreću.

„Zadovoljstvo kupca je prioritet za ASA grupaciju. Tom strateškom odrednicom se može voditi i državna administracija, koja treba da bude na usluzi privrednicima“, naglašava Ferović.

Domaći privrednici i država zajedničkim snagama mogu zajedno raditi na privlačenju stranih investitora. Država bi trebala obezbijediti povoljan ambijent za poslovanje, a domaći privrednici svojim dobrim poslovnim rezultatima, služiti kao primjer stranim investitorima da se u Bosni i Hercegovini može uspješno poslovati.

Javno-privatnim partnerstvom se može razvijati bh. ekonomija, ključni faktora za opću dobrobit cjelokupnog društva.