{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jazvin: Inicijative za promjene trebaju dolaziti iz javnog sektora

F
12.6.2012. u 18:42
0
0
Jazvin: Inicijative za promjene trebaju dolaziti iz javnog sektora
0
BiH ima potencijale za privlačenje stranih investicija, ali su promjene neminovne“, izjavio je Almir Jazvin predsjednik Uprave Prevent BH, vodećeg bh. izvoznika, tokom jednodnevne konferencije "Privlačenje i zadržavanje investicija u BiH: Potrebne regulatorne promjene" koju je organizirala Međunarodna finansijska korporacija (IFC) u utorak u Sarajevu.
Almir Jazvin
Almir Jazvin
Predstavnici privatnog i vladinog sektora, ovom prilikom su diskutovali o regulatornim promjenama potrebnim za privlačenje i zadržavanje investicija u zemlji.

"Ono što se od javnog sektora očekuje je da kratkoročno smanji naknade i poreze, dok srednjoročno kao jedno od rješenja se nameće reforma direktnih poreza", ističe Jazvin, te dodaje:

"Država u budućnosti treba raditi na izgradnji infrastrukture, i razvijanju informacionog sektora, koji je od izuzetne važnosti u savremenom poslovanju, jer se trendovo brzo mijenjaju, a mi ih moramo pratiti ukoliko želimo uspješno poslovati. U konačnici inicijative za promjene trebaju više dolaziti iz javnog sektora“.

Prevent kao izvoznik se susreće s brojnim preprekama, koje svakodnevno utiču na njegovo poslovanje. Kako bi odgovorio na zahtjeve svojih kilijenata, vodećih svjetskih proizvođača automobila, Prevent koristi sistem poslovanja u proizvodnji „Just In Time“ (bos. Pravovremeno) koji podrazumijeva isporuku proizvoda u odgovarajućem vremenskom roku.

Zbog toga spora i komplikovana administracija znatno utiče na poslovanje ove kompanije. Pored toga postoji neusklađenost i različita tumačenja pojedinih zakona, koja dodatno otežavaju poslovanje.

"Brojne su zakonske i birokratske barijere s kojima se susreću bh. privrednici, ali i investitori. No, uprkos tome postoji i niz prednosti koje Bosna i Hercegovina može koristiti za privlačenje stranih investicija, kao što su: razvijena industrijska kultura, bogatstvo energetskih i ostalih prirodnih resursa, radna snaga koja posjeduje predanost i lojalnost, te stabilna valuta zbog fiksnog kursa sa Eurom", ističe Jazvin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: