Potpisan ugovor o gradnji autoputa kod Zenice u vrijednosti od 60 miliona eura

Potpisan ugovor o gradnji autoputa kod Zenice u vrijednosti od 60 miliona eura
590
R. D.
1.8.2019. u 12:00
51
komentara
590

dijeljenja
1/7 Foto: R. D./Klix.ba
2/7 Foto: R. D./Klix.ba
3/7 Foto: R. D./Klix.ba
4/7 Foto: R. D./Klix.ba
5/7 Foto: R. D./Klix.ba
6/7 Foto: R. D./Klix.ba
7/7 Foto: R. D./Klix.ba
Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca na autoputu A1 potpisan je danas u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru. Posao u vrijednosti od skoro 60 miliona eura dobila je sarajevska kompanija Euro-Asfalt.
Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, kao investitor i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalta d.o.o. Sarajevo (BiH) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka u ime JP Autoceste FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka u ime Euro-Asfalta d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost ugovora je 59.408.825,00 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini od 19 miliona eura.


Adnan Terzić, direktor Autocesta Federacije BiH, kazao je da se danas završava jedan ciklus koji su sami sebi zadali, a sastoji se od dodjele ugovora za građenje dionica koje predstavljaju funkcionalne cjeline.

"Nakon izgradnje posljednjih potpisanih dionica uveliko bi se trebala povećati naplata cestarina", kazao je Terzić naglasivši da je posebno zadovoljan što je ugovor potpisan s domaćom firmom.

Dodao je da je pomenuta dionica tunel od 2,65 kilometara, koja bi trebala Zeničku zaobilaznicu spustiti do Nemile te da je činjenica da u ovom momentu "sveopće svađe imamo 36 kilometara autoputa u izgradnji".

"Ponosni smo na ono što radimo, a u Bosni i Hercegovini najveći je problem kad gradite, onda se javi veliki broj ljudi koji bi nešto pomagali", izjavio je direktor Autocesta.

Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalta, kazao je kako je ovoj kompaniji ovo 15. tunel koji grade, da imaju više od 900 radnika i kako nemaju problema s odlivom kadra, jer su im primanja radnika ujednačena s onim u Hrvatskoj i Sloveniji.

"Ovo je nastavak naše aktivnosti u Bosni i Hercegovini, a mi ćemo projekt kao i sve dosad uredno završiti. Iza sebe imamo 12,6 kilometara tunela od Albanije do Slovenije, a trenutno ih gradimo šest. Ovo će biti sedmi", kazao je Ramić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić izjavio je kako je ponosan što se nastavlja trend gradnje na sjeveru koridora.

"Potpis ugovora s domaćom kompanijom predstavlja dodatni poticaj privrednom razvoju naše zemlje", izjavio je Lasić.

Rok gradnje ove poddionice je 30 mjeseci, a početak radova najkasnije 52 dana od potpisa ugovora.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...