Investicije
0

Podrška M.E.P.S. grupacije Tuzli kao kargo centru

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
U sklopu posjete Tuzlanskom kantonu predstavnike Middle East Passenger Services (M.E.P.S.) grupacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) sastali su se danas u Tuzli s tuzlanskim premijerom Seadom Čauševićem i njegovim suradnicima. Glavna tema razgovora bila je održivost zračne linije Tuzla - Dubai, kao ključnog preduvjeta za dalji razvoj suradnje i stvaranje investicijskih projekata u Tuzli, Tuzlanskome kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tom su prilikom istaknuli značaj ovog zračnog mosta za sve ljude s ovog područja koji trenutno žive i rade na srednjem istoku te interes Grupacije za razne vrste razvojnih projekata.

"S obzirom na već prisutan interes investitora sa srednjeg istoka, mi ćemo organizirati posjet novinarske ekipe televizijske postaje iz Dubaia, koja će pripremiti priču o Tuzli i Tuzlanskom kantonu te perspektivama i mogućnostima daljeg razvoja, a već radimo na organizaciji posjeta visokog izaslanstva iz UAE Tuzli i Tuzlanskom kantonu", rekao je u svom obraćanju predstavnik Grupacije Kent Leland Thompos, istaknuvši kako je nužna podrška Vlade Tuzlanskog kantona aktivnostima M.E.P.S. grupacije, kojoj je jedan od ciljeva i razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kao regionalnog kargo centra.

Radi jačanja međusobnih veza i što bržeg razvoja konkretne suradnje, na sastanku je predloženo osnivanje ureda u Tuzli i Dubaiu koji bi omogućili brzu razmjenu informacija i međusobnih kontakata, ali i pomogli u osiguravanju deficitarnog medicinskog kadra koji bi radio u medicinskim ustanovama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Premijer Čaušević u svom je obraćanju goste izvijestio o tome da Vlada Tuzlanskog kantona podržava ove projekte i daljnji razvoj suradnje te jačanje poslovnih veza između Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Mi ćemo izraditi studiju privrednih, turističkih i ukupnih poslovnih kapaciteta koji bi mogli biti interesantni tržištu i investitorima u Emiratima i dostavit ćemo je našim partnerima u M.E.P.S.-u kako bi je dalje distribuirali, a nakon toga nastojat ćemo da u Tuzli, za potencijalne investitore i sve zainteresirane iz Emirata organiziramo investicijsku konferenciju, na kojoj bi mogli biti dogovoreni i konkretni oblici daljnje suradnje“, kazao je premijer Čaušević.

U sklopu svog posjeta Tuzlanskom kantonu u proteklih nekoliko dana predstavnici Grupacije, Kent Leland Thompos, Mohamed Odeh i Amir Fetić upoznali su se s medicinskim, i turističkim potencijalima kantona i razgovarali s predstavnicima općinskih vlasti, Privredne komore turističkih agencija i s nekima od najvećih privrednih subjekata.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona, osim premijera Čauševića, današnjem sastanku prisustvovali su ministrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović, ministar trgovine, turizma i prometa Aziz Čačković, zastupnik u Skupštini Tuzlanskoga kantona Ferhat Mustafić te direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Enver Jukanović i savjetnica premijera Čauševića Jasna Hivziefendić.