Održan sastanak u Tuzli
0

Nijemci i Englezi žele tražiti ležišta plina i nafte u TK

FENA
Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević primio je danas u posjetu izaslanstvo investicijskih i istraživačkih kompanija koje su izrazile interes za istraživanje tržišta i interesa u naftnoj industriji kao i pronalaženje novih ležišta nafte i plina.

Cilj je posjeta da se uz Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli, kao jednog od učesnika istraživanja na području nafte, dođe do osnovnih informacija o naftnim potencijalima Tuzlanskog kantona.

"Također cilj je da se upoznamo i s političkom spremnošću da se uđe u procese detaljnih istraživanja, a kasnije eventualno i eksploatiranje nafte na području Tuzlanskog kantona", istaknuo je predstavnik kompanije BZ Indistriedemontage iz Njemačke Blago Zdravevski.

Premijer Čaušević je istaknuo kako Vlada TK-a nema dilema kada su u pitanju istraživanja i investicije na polju energetike i obećao podršku ovakvim istraživačkim projektima.

Prioriteti Vlade su povećanje broja zaposlenih s jedne strane, povećanje stupnja izvoza iz Bosne i Hercegovine, a moraju se uzeti u obzir i potrebe domaće kemijske industrije za pertohemijskim sirovinama.

"Očekujemo da će u relativno kratkom razdoblju predstavnici ovih uglednih kompanija u suradnji s investicijskim partnerima pripremiti i Vladi TK-a dostaviti analizu i akcioni plan, na osnovu čega ćemo i mi moći definirati naše zadatke i dužnosti, te se aktivno uključiti u ovu problematiku", rekao je premijer Čaušević.

"Tuzlanski kanton je veoma zainteresirana za nastavak istraživanja i razvoj eksploatiranja nafte na području TK-a, posebnice iz razloga jer postoje tehnički uvjeti da se pored eksploatiranja uglja, soli i drugih sirovina pokrene i eksploatiranje sirove nafte. Nakon inicijalnih sastanaka očekujemo i prijedloge programa za daljnje istraživanje", istaknuo je prof. dr. Abdulah Bašić, koji je u ime Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta nazočio današnjem sastanku.

Današnjem sastanku u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček i savjetnica premijera Tuzlanskog kantona za međunarodnu saradnju i razvojne programe Jasna Hivziefendić.

Osim Zdravevskog, u ime kompanije OilQuest Holdings Limited iz Engleske sastanku su bili prisutni direktor istraživanja Jon Ford i Sonil Kalia, a u ime domaćina posjeta, Privredne komore Tuzla sastanku je prisutvova Nurudin Žunić.