{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mesić: BiH i Hrvatska imaju puno razloga za saradnju

S
29.6.2011. u 12:35
0
12
Mesić: BiH i Hrvatska imaju puno razloga za saradnju
0
U okviru dvodnevne posjete Tuzli, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, nakon prijema u Općini Tuzla i susreta sa načelnikom Jasminom Imamovićem, posjetio je Kantonalnu privrednu komoru Tuzla.
Predsjednik Komore Nedret Kikanović je Mesića, njegove saradnike i Josipa Jurasa, generalnog konzula RH u Tuzli, upoznao sa stanjem privrede tuzlanskog kantona, dosadašnjoj privrednoj saradnji sa Republikom Hrvatskom kao i sa podacimo o vanjskotrgovinskoj razmjeni između Tuzlanskog kantona i Hrvatske.

"Slično privrednim zbivanjima u Hrvatskoj, i u našoj privrednoj stvarnosti ima puno problema, i vodi se borba za očuvanje postojećih radnih mjesta, a posebno smo sretni kada se uspiju stvoriti pretpostavke za nova zapošljavanja. Mi smo upoznati, u najvećoj mjeri, i sa privrednim zbivanjima u susjednoj Hrvatskoj. To sve više upućuje na potrebu zbližavanja u svim segmentima", rekao je Kikanović.

"Tuzlanski kanton, privrednom strukturom ima mnogo toga ponuditi ne samo Hrvatskoj, nego zemljama šireg regiona. Redovno smo prisutni na najznačajnijim sajamskim manifestacijama u Hrvatskoj. Pokušavamo povezati privrednike i brojnim prezentacijama, predstavljanjima proizvodnih programa, bilateranim susretima u Komori, u toku sajamskih manifestacija. Značajno je da svi ti napori koje čine i ostale privredne ali i državne institucije, rezultiraju podatkom da je Hrvatska treća zemlja po ukupnoj vrijednosti direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu sa vrijednošću ulaganja oko 710 miliona eura ili učešćem od 11,5%", dodao je predsjednik Komore.

U toku prošle godine, ako posmatramo vanjskotrgovinsku razmjenu Tuzlanskog kantona sa Hrvatskom, iz Hrvatske je uvezeno oko 60 miliona eura robe, pretežno cigareta, naftnih ulja i plinova, lijekova, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kikanović je kazao kako misli da bi i izvoz sa ovog područja u Hrvatsku mogao i trebao biti bolji, a u prošloj godini je iz TK u Hrvatsku izvezeno oko 33 miliona eura.

Riječ je o proizvodima od cementa, poluprerađenom drvetu i drvenoj stolariji, sjedalima, uglju i svježem krastavcu.

"Nadam se da će i ova posjeta i razgovori u Komori doprinijeti još kvalitetnijoj saradnji na obostrano zadovoljstvo. Imamo dobru saradnju i u okviru euroregije 'Dunav-Drava-Sava', pripremamo zajedničke projekte u prekograničnoj saradnji. Uputili smo Mesiću apel da učini maksimalne napore, što je u njegovoj moći, da se i u Tuzli uspostavi ured Hrvatske gospodarske komore, što bi pospješilo privrednu saradnju Hrvatske i Tuzlanskog kantona", izjavio je Kikanović.

Mesić se složio da ima puno razloga za saradnju i zajedničke nastupe na trećim tržištima.

"Nismo dovoljno iskoristili sve svoje potencijale, ni zakonske mogućnosti, i pored određenih poteškoća u regulativi kojima se treba posvetiti i osigurati saradnju privrednika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Imamo puno prostora, puno mogućnosti, i na privrednicima je da sve to iskoriste i na najbolji mogući način zajednički izađu na tržište", rekao je Mesić, saopšteno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

Sastanku su uz predstavnike Komore prisustvovali i članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Nakon prijema u Komori, Mesić je posjetio "Solanu" dd Tuzla. Dvodnevna posjeta završava prijemom u Univerzitetu Tuzla, te promocijom knjige "Doba ekonomske diplomacije", autora Stjepana Mesića i Jasne Plevnik, inače stručne saradnice Hrvatske gospodarske komore i potpredsjednice Geoekonomskog foruma, a čime ujedno počinje tradicionalna manifestacija "Ljetni univerzitet", koja se održava 16. put. Ove godine održava se pod generalnom temom "Savremeni izazovi visokog obrazovanja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: