Investicija od 24 miliona
78

Počinje obnova hotela Neretva u Mostaru, prve goste očekuju na ljeto naredne godine

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Radovi na obnovi kultnog mostarskog hotela Neretva trebali bi početi za nekoliko dana, a svoje prve goste planira primiti na ljeto, početkom turističke sezone u 2024. godini, potvrdio je za Klix.ba vlasnik hotela Halim Zukić.

Tvrdi da će hotel biti luksuzno opremljen u skladu sa svjetskim standardima, ali da će vanjski izgled sačuvati svoju autentičnost, kojom se ponose građani Mostara ali i investitori.

Kaže kako su pripremni radovi završeni i da će se skela postavljati za nekoliko dana, te će radovi krenuti u punom intenzitetu, nakon čega neće biti stajanja dok se sve ne završi.

"Hotel Neretva će zadržati svoj izgled, to je nacionalni spomenik i bilo bi suludo skrnaviti ga.To je objekat kojim se mi kao investitori ponosimo, tako da će bez svake sumnje hotel zadržati svoj izgled i fasada će biti autentična", tvrdi Zukić u razgovoru za naš portal.

Investicija od 24 miliona KM

Ističe kako se radi o investiciji od 24 miliona KM i da će se strogo voditi računa da sve bude u skladu sa svjetskim standardima, a radove će izvoditi mostarska građevinska firma Fajić koja je dala najbolju ponudi za ovaj važni poduhvat.

"Kad krenemo idemo do kraja i naš je plan da na ljeto 2024. godine otvorimo hotel Neretva", kaže nam vlasnik mostarskog hotela koji se nalazi uz istoimenu rijeku u centru Mostara.

Kultni mostarski hotel koji je prije rata ugostio bojna svjetski poznata imena je, kako je naš portal već pisao, privukao pažnju i svjetski poznate franšize hotela Hilton koji bi potpisivanjem ugovora po prvi put službeno ušao u BiH.

"Sredinom maja s investicijskog foruma koji se održava u Berlinu bit će zvanična saopštenja brenda i nas kao investitora, tada ćemo zvanično moći potvrditi pod kojim brendom će početi s radom hotel Neretva", kazao je Zukić za Klix.ba.

Činjenica je da se radi o svjetskom brendu, a dolazak franšize Hilton bi bio veliki poticaj turizmu u Mostaru i bez sumnje bi najveći hercegovački grad dodatno bio etabliran na svjetskoj mapi turističkih destinacija, jer bi to ujedno bio ulazak svjetskog brenda generalno u BiH.

Zukić nam okiva da će hotel biti opremljen u skladu sa svjetskim standardima, s kapacitetom od 83 sobe, među kojima će biti posebno opremljeni luksuzni apartmani za vip goste, spa centar i sadržaji po kojim se odlikuju svjetski brendovi, te zapošljavati više od 100 radnika s vrhunskim platama i uslovima rada.

Više od 100 radnih mjesta

"Čim se radi o svjetskom brendu i luksuznom hotelu podrazumijeva se kvalifikovana i sposobna randa snaga, a s malim platama se to ne može očekivati. Dakle tu moraju biti korektne plate da bi se održao čitav standard", ustvrdio je Zukić.

Međutim već ga zabrinjava činjenica da radne snage nedostaje na svim poljima, a posebno u ugostiteljstvu tako da se morati na taj segment misliti na vrijeme, te na pola godine prije otvaranja hotela znati s kakvim kadrom se raspolaže.

"Znam da je problem s radnom snagom, mi ćemo pokušati što je moguće više da to budu lokalni ljudi, ali ako ne budemo mogli naći potrebne kadrove na lokalnom tržištu neće biti isključen ni uvoz radne snage", ističe naš sagovornik.

Zbog toga će po njegovim riječima konkurs za zapošljavanje ljudi biti otvoren mnogo ranije, jer sve treba biti spremno za otvaranje hotela koje je najavio za ljetno naredne godine.

On vjeruje kako će uz rad ovog hotel i Aerodrom Mostar u pravom smislu riječi biti stavljen u funkciju, jer kako ističe, to je nužna mjera da Mostar zaista bude pravi turistički dragulj.

"Smatram da na tome trebaju bez kalkulacija i štednje poraditi lokalna zajednica i svi nivoi vlasti, jer bi to značilo ekonomski procvat za cijelu Hercegovinu", zaključio je Zukić u razgovoru za Klix.ba.