Kapitalni projekt
79

Počinje izgradnja raskrsnice s kružnim tokom na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U srijedu je i zvanično otvoreno gradilište na Vogošćanskoj petlji, čime je ozvaničen početak radova na izgradnji raskrsnice s kružnim tokom na ulazu u Vogošću iz pravca Zenice i Tuzle.

"Danas napokon počinjemo rekonstrukciju raskrsnice na magistralnom putu M-18. Pripreme za tender su okončane još prošle godine, a s obzirom na to da smo ušli u zimski period i da nam treba tri mjeseca za realizaciju ovog projekta, odgodili smo radove za početak ove sezone tako da smo danas krenuli. Rok za izvođenje radova na ovoj raskrsnici je tri mjeseca, a investiciona vrijednost projekta iznosi 1,1 milion KM zajedno s nadzorom i projektnom dokumentacijom", izjavio je izvršni direktor za tehničke poslove JP Ceste FBiH Dedo Pjanić.

On dodaje da je ovo samo početak radova na rekonstrukciji raskrsnica na području Općine Vogošća te najavljuje da će u skorijem vremenskom periodu započeti renoviranje dodatne tri raskrsnice kod Hotela Sunce, kod benzinske pumpe Energopetrol i na Kobiljoj Glavi.

"Prije nekoliko godina inicirali smo izgradnju raskrsnica s kružnim tokom kao dio rješenja saobraćajnih gužvi na magistralnom putu M-18. Procedure su zaista trajale dugo, ali uz veliku pomoć nadležnog ministarstva i naše napore konačno počinjemo radove. Ja se nadam da će u zadatom roku od 90 dana radovi biti i završeni zbog toga što je ovo najkompliciranija raskrsnica", kazao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Načelnik Smajić je dodao kako bi uskoro trebali riješiti imovinskopravne odnose u vezi s izgradnjom raskrsnice na Kobiljoj Glavi te dodaje kako će nakon završetka radova na izgradnji biti potrebno provesti dodatne intervencije na magistralnom putu.

"Svi mi koji živimo u Sarajevu znamo koliko je važna Vogošćanska petlja za normalno odvijanje saobraćaja. Radujemo se projektu rekonstrukcije raskrsnice u ovom dijelu Vogošće, a uskoro ćemo početi i renoviranje raskrsnica u drugim sarajevskim općinama. Važno je reći da je Vogošćanska petlja jedna od najopterećenijih saobraćajnica, ne samo u Sarajevu, već i u kompletnoj FBiH, tako da se radujemo implementaciji našeg plana", pojasnio je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Izvođač radova na obnovi raskrsnice bit će firma Bosman d.o.o. Sarajevo, čiji uposlenici od sutra počinju radove na Vogošćanskoj petlji.