Kanton Sarajevo
363

Počela izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, objašnjeno šta je prije toga urađeno

B. R.
Gradilište tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica (Foto: Vlada KS)
Gradilište tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica (Foto: Vlada KS)
Nakon što je u jesen prošle godine ozvaničen projekat tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, jutros je počela sama izgradnja tramvajske pruge.
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je objavio da je mehanizacija na terenu te je obrazložio šta se radilo od ozvaničenja do početka same izgradnje.

"U periodu dok nije bilo mehanizacije na terenu, rješavali su se i administrativni izazovi, izvršeno je kompletno geodetsko snimanje trase pruge i postojeće okretnice na Ilidži te je izrađena geodetska mreža. Nakon toga su izvršena geotehnička ispitivanja tla i na osnovu toga su urađeni izvještaju o kvalitetu tla", ukazao je.

Šteta je istakao da je izvršeno i usklađivanje dokumentacije sa svim relevantnim subjektima za izvođenje radova kako bi se omogućilo neometano izvođenje radova s obzirom na to da je riječ o, kako je naglasio, veoma zahtjevnom projektu.

Na međunarodnom tenderu za izvođača radova je izabran konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi i Yapiray, a rok za završetak radova je godinu i po. Izgradnja će koštati više od 50 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).