Alvogen investira u BiH
0

"Odlučni da Bosnalijek postane vodeća farmaceutska firma u regionu"

FENA
Robert Wessman
Robert Wessman
Alvogen Inc, kompanija sa sjedištem u Americi, planira da postane većinski dioničar Bosnalijeka. Ova planirana transakcija bila bi jedna od najvećih američkih investicija u Bosnu i Hercegovinu. Kompanija trenutno vodi završne pregovore sa najvećim dioničarem Bosnalijeka, Vladom Federacije BiH.

Robert Wessman, direktor Alvogena, bivši je generalni direktor jednog od ogranaka Actavis Grupe, jednog od najvećih proizvođača generičkih farmaceutskih proizvoda u svijetu. “Naš cilj je da se nađemo u grupi deset najvećih svjetskih proizvođača, a Bosnalijek ima veoma važnu stratešku ulogu u našem širenju na teritoriji Evrope”, rekao je Wessman.

Alvogen je izrastao na jakim temeljima Norwich Pharmaceuticals-a u New York-u i u ovoj oblasti je aktivan više od 120 godina. Kompanija ima svoje ogranke u osam zemalja i fokusirana je na razvoj i proizvodnju složenih generičkih farmaceutskih proizvoda, u čijoj se paleti trenutno nalazi preko 220 proizvoda. Alvogen ima prvorazredne regulatorne, razvojne i proizvodne kapacitete u Aziji, Evropi i Sjevernoj Americi.

Bosna će imati vitalnu ulogu u budućem širenju

“Planiramo da Bosnalijek postane naš ”centar izvrsnosti” za Srednju i Istočnu Evropu. Želimo kreirati nova radna mjesta, udvostručiti trenutni proizvodni kapacitet Bosnalijeka i donijeti nove kvalitetne lijekove. Naš centar za rast i razvoj, pozadinski ured i distribucija za cijeli region, imat će sjedište u Bosni i Hercegovini. Alvogen je prepoznatljiv po visokom kvalitetu i predanosti, a naša strategija je da ulažemo u BiH ekonomiju, kako u ljudski potencijal, tako i u proizvodna postrojenja kako bi ih približili najvišim standardima kvaliteta. Poslovanjem Bosnalijeka se dobro rukovodi i naša strategija je da rukovođenje Bosnalijeka ostane u rukama domaćeg osoblja. Naša namjera je da podržimo i zadržimo Bosnalijek kao brend. Ova transakcija također predstavlja značajnu prekretnicu za BiH jer bi mogla potaći interes drugih američkih kompanija na ulaganja u regionu”, kazao je Wessman.

Moćna kombinacija

Bosnalijek i Alvogen bi predstavljali vodećeg aktera u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sa uredima u 15 zemalja.

“Jedna od najprivlačnijih stvari u vezi sa ovim partnerstvom je način na koji se ove dvije kompanije nadopunjuju, jer ne postoji konflikt u pogledu tržišta, ponude proizvoda ili proizvodnje. Vjerujemo da je ovaj aranžman veoma privlačan za Vladu, a donošenje američkog kapitala trebalo bi biti pozitivno za ekonomiju u cjelini. Imamo čvrste garancije za naša sredstva i sva sredstva za ovu transakciju dolaze izvan BiH'', izjavio je Wessman.