Stav Sindikata radnika hemije
0

"Alvogen" je opasnost za opstanak "Bosnalijeka"

SRNA
Eventualni ulazak američke kompanije "Alvogen" u farmaceutsku kompaniju "Bosnalijek" ne samo da je izgubio vrijednost i značaj, nego predstavlja opasnost i prijetnju za opstanak "Bosnalijeka", stav je Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u Federaciji BiH.

"U dosadašnjem procesu Vlada FBiH činila je diskriminišuće poteze, omogućavajući samo Alvogenu da izvrši dubinsko snimanje firme iako su za Bosnalijek zainteresovane i druge ozbiljne kompanije", rekla je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH Kata Iveljić.

Prema njenim riječima, Sindikat predlaže da Vlada FBiH poništi nezakonitu odluku o prodaji državnih dionica putem berze, te da, ako se odluči na prodaju dionica, to učini putem međunarodnog tendera u kome se može tražiti zadržavanje djelatnosti i njeno proširenje, kao i zadržavanje postojećeg broja zaposlenih i nova zapošljavanja, te nove investicije.

Potpredsjednik Sindikata "Bosnalijeka" Mujesira Katica rekla je da su radnici ove kompanije zabrinuti, te da prema onome što su čuli, "Alvogen" namjerava da pretvori "Bosnalijek" u centar za pakovanje koji  ne samo da nema potencijal za nova radna mjesta nego dovodi u pitanje i postojeća. 

"Nadamo se će Vlada FBiH prepoznati pravo lice kompanije `Alvogen` i da će odustati ili odgoditi prodaju svog vlasničkog udjela u `Bosnalijeku` do pronalaženja ozbiljnog strateškog partnera", ističu u Sindikatu radnika hemije i nemetala u FBiH. 

Federalni mediji spekulišu da je "Alvogen" zapravo namjeravao da "Bosnalijeku" proda licence za prodaju lijekova i time otplati svih 30 miliona KM koliko bi trebalo da izdvoji za kupovinu dionica proda Vlade koja ima 19 odsto udjela u "Bosnalijeku".