Investicije
11

Obilježen početak izgradnje fabrike R-S Silicon

SRNA
U Bjelajcu kod Mrkonjić Grada danas je obilježen početak izgradnje Fabrike za preradu metal silicijuma R-S Silicon, čija je vrijednost oko 30 miliona eura i u kojoj bi trebalo da bude zaposleno više od 100 radnika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će nakon otvaranja ove fabrike, koji je predviđen za avgust naredne godine, RS biti povezana sa tržištem zapadne Evrope.

"Nakon dužih razgovora sa investitorom i rješavanja određenih pitanja, danas smo u prilici da položimo kamen-temeljac za ovu fabriku. Zahvalan sam investitoru, Vladi Italije i ambasadoru Italije u BiH što su imali dovoljno strpljenja i što će ovdje biti otvoren važan privredni subjekat", rekao je novinarima Dodik.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Vlada RS za realizaciju ovog projekta obezbijedila devet miliona KM.

"Vlada i institucije RS podržali su inicijativu za otvaranje ove fabrike. Ovo je jedna od četiri kompanije koje su dobile podsticaje Vlade Srpske za zapošljavanje i investicije, a za ovaj projekat novac će biti isplaćen u četiri tranše", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je cijena električne energije u Republici Srpskoj daleko niža nego u zemljama regiona, čega su svjesni i investitori, kao i činjenice da u RS mogu veoma brzo da osnuju preduzeće.

"Svi koji budu išli u ovako jedan veliki projekat imaće Vladu RS za partnera", kaže Cvijanovićeva.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je ovo jedan od projekata koji se u RS realizuju uz sufinansiranje Vlade.

"Očekujemo da će ovaj cijeli projekat biti uspješno realizovan", rekao je Tegeltija.

Investitor iz Italije i vlasnik kompanije "Metalege" Guido Duzi naglasio je da bi proizvodi trebalo da budu plasirani na tržište zapadne Evrope.

"Silicijum metal se koristi u raznim sektorima i za proizvodnju solarnih panela. Siguran sam da ćemo sve naše proizvode plasirati na tržište zapadne Evrope", rekao je Duzi.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić ocijenila je da je ovaj projekat veoma važan za mrkonjićku opštinu, ali i cijelu Republiku Srpsku.

Obilježavanju početka izgradnje fabrike prisustvovali su, osim zvaničnika RS, predstavnici opštine Mrkonjić Grad i privredne zajednice.