Investicije
15

Njemački RWE mogući kupac Elektroprivrede Srbije

FENA
Elektroprivreda Srbije (EPS) mogla bi u procesu privatizacije biti prodana njemačkom elektroenergetskom koncernu RWE, pišu beogradski mediji, navodeći pretpostavke da bi to mogla biti i jedna od tema današnjeg susreta njemačke kancelarke Angele Merkel s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji dolazi u dvodnevni posjet Berlinu.

List "Danas" piše da se pojedini lobiji već zauzimaju za privatizaciju EPS-a i da se spekulacije nastavljaju ovih dana tvrdnjama da je njemački elektroenergetski gigant RWE spreman platiti nekoliko milijardi eura kako bi postao vlasnik ovog državnog poduzeća.

Privatizaciju EPS-a je u svom ekspozeu, preuzimajući mjesto premijera, najavio i Aleksandar Vučić rekavši da se traži strateški partner, te nagovijestio mogućnost prodaje manjinskog dijela EPS-a.

Prema neslužbenim saznanjima lista "Danas", u državnom vrhu i u EPS-u postoje dvije "škole mišljenja" - jedna je za privatizaciju, a druga protiv prodaje tog strateškog državnog poduzeća.

"I jedini i drugi su za pronalaženje strateškog partnera iz inozemstva, ali imaju različite poglede kakva treba biti njegova uloga", tvrdi ovaj list.

Neslužbeno se spominju dvije opcije - prva, da EPS treba privatizirati tako što bi strateški partner postao vlasnik manjinskog dijela poduzeća, ali bi dobio upravljačka prava, a druga - da EPS kao "porodičnu srebrninu" ne treba prodavati već naći partnera koji bi bio financijer i vlasnik novih proizvodnih elektroenergetskih postrojenja na teritoriju Srbije.

Stručna javnost ukazuje da i jedna i druga varijanta imaju i dobre i loše strane.

Ravnatelj kompanije "Energy saving group" Slobodan Ružić tvrdi da razlog za privatizaciju nije loša situacija u EPS jer ovo poduzeće "ima velike potencijale i u veoma je dobrom stanju", ali se o prodaji razmišlja jer je "ekonomska situacija u državi teška i što treba popunjavati rupe koje postoje u budžetu".

"Prodaja tog vrijednog poduzeća je upravo jedan od načina za punjenje budžeta", uvjeren je Ružić, koji sugerira da bi ostanak EPS-a u državnim rukama osigurao stabilnost elektroenergetskog sustava Srbije "jer proizvodnja, postrojenja i rudnici ne bi prešli u privatne ruke".

Stručnjaci upozoravaju i da bi struja svakako bila jeftinija nego da EPS pređe u vlasništvo privatne kompanije jer bi u slučaju privatizacije cijene struje mogle biti spekulativne i znatno više, dok bi - s druge strane - privatni kapital sigurno pridonio boljem upravljanju poduzećem jer se "država pokazala kao veoma loš upravljač".

"Ovako kako je organizirana, Elektroprivreda Srbije više ne može funkcionirati, a njena reorganizacija je pitanje o kojem odlučuje vlasnik, država", izjavio je nedavno medijima prvi čovjek EPS Aleksandar Obradović i podsjetio na stajalište srbijaske vlade iz novembra 2012. da se EPS preustroji u dioničko društvo.