Nastavlja se i u 2023.
84

"Nevidljivi" projekti koji su 2022. obilježili Mostar: Olimpijski bazen, aerodrom, deponija...

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mostar je tokom proteklih 12 mjeseci obilježila priča o izgradnji olimpijskog bazena i sportske dvorane, te oporavku aerodroma i rješavanju deponije Uborak, kao i obnovi Partizanskog groblja, ali sve na priči ostaje i ulaskom u Novu 2023. godinu.
Ogromni kapitalni projekti o kojima se intenzivno pričalo tokom 2022. godine u očima građana se nisu makli s mjesta, a gradonačelnik Mario Kordić tvrdi kako se mnogo radilo, ali da se još ništa ne vidi na terenu i da će plodovi rada biti vidljivi u narednoj godini.
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"I ja bih volio da to ide brže, ali postoje procedure", rekao je mostarski gradonačelnik , te detaljno pojasnio šta se to od nevidljivog posla do sada uradilo.

"Što se tiče Partizanskog groblja ono nije u gradskoj nadležnosti, ali ga smatramo važnim lokalitetom za Grad Mostar. Dobili smo od Vlade Federacije BiH 200 hiljada maraka nakon nemilog događaja skrnavljenja spomenika i Agencija Stari grad koja formalno upravlja tim lokalitetom je u fazi tenderiranja. Dogovor je bio i s predstavnicima međunarodne zajednice i većih nivoa vlasti da se lokalitet kao takav osigura i da se onda ide u revitalizaciju spomenika", kazao je Kordić.

Što se tiče deponije Uborak, tvrdi da je Grad Mostar sve predradnje koje je trebao napraviti za početak plana prilagodbe završio 18. januarom ove godine i da od tada čekao epilog sudskog spora s inicijativom "Jer nas se tiče", koja se žalila na okolinsku dozvolu koju izdaje federalno ministarstvo, tako da, kako je naglasio nisu formalno stranka u postupku.

"Dozvola je vraćena ministarstvu na doradu i imamo obećanje da će brzo postupiti po nalogu suda i ispraviti neke stvari. Očekujemo od ministarstva da i ono preuzme odgovornost i izda valjan dokument kako bi Grad Mostar mogao početi sanaciju tog lokaliteta", ističe Kordić.

Kada je u pitanju olimpijski bazen o kojem bruji čitav region i na kojem nema nikakvih naznaka gradilišta nakon što su gradonačelnik Kordić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić 25. augusta ozvaničili početak radova, po njegovim riječima iza sebe ima mnogo urađenog posla što se ne vidi na terenu.

"I ja bih bio sretniji da se to može mnogo brže, ali tempo je takav kakav jeste jer postoje određene procedure. Imali smo aktivnosti demolicije, te su rađene probne bušotine kako bi se vidjela stabilnost tla na kojem će se praviti tako složen objekat. Prošla je procedure izbora idejnog rješenja, koje ćemo narednih dana objaviti i uglavnom radimo, i tempo je dosta dobar. Financijskih sredstava nam ne fale i brzo će početi konkretni radovi i ono što svi očekuju", pojasnio je Kordić.

Tvrdi da se mnogo radilo i na Aerodromu Mostar koji je tokom novembra zabilježio svega pet putnika, te da su u ovoj godini implementirani svi projekti koji su bili po auditu zamjerka za tehničko stanje aerodroma. Među njima su kako navodi ograda, automatski sustav za slijetanje, farbanje rulnica, tehničko opremanje vatrogasne ekipe, rengen uređaja i sanitarnih čvorova.

"To su sve bile zamjerke kod zadnjeg audita aviokompanije s kojom smo razgovarali da bi napravili saradnju. To je uklonjeno, svi projekti su završeni bez ijedne žalbe i svi su trenutno završeni ili u fazi implementacije. Obavijestili smo partnere da smo pri kraju tih radova i očekujemo vrlo brzo deklariranje nekih linija", tvrdi mostarski gradonačelnik.

Ove godine su konačno oživjeli radovi na sportskoj dvorani u Mostaru čija je izgradnja počela prije 37 godina, ali laganim tempom, gotovo neprimjetno i s budžetom od 3,5 miliona KM od vlade FBiH.

U narednoj godini očekuje se odobrenje kreditnog aranžmana kod Razvojne banke od 12 miliona eura, te dodatnih 9,5 miliona grant sredstva iz EU čime bi trebala biti zatvorena financijska konstrukcija dvorane, ako Centralna banka Vijeća Evrope prihvati reviziju koja je urađena na tom velebnom objektu i dostavi upute o daljnjem nastavku radova.