Na prostoru kotlovnice
29

Nastavljena izgradnja novog VIP salona na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Piše: M. N.
Nakon okončanog žalbenog postupka pred Uredom za žalbe i donesene odluke u korist Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nastavljeni su radovi na izgradnji VIP salona koji će se nalaziti na prostoru nekadašnje kotlovnice.

Kako je saopćeno, postojeći objekat neće biti srušen, već će se izvršiti prenamjena. Rekonstrukcija objekta trajat će devet mjeseci, što znači da će novi VIP salon biti na raspolaganju putnicima početkom iduće godine.

U novi VIP salon, površine 300 metara kvadratnih, bit će uloženo 1,5 miliona KM. Sadržavat će KDZ kontrolni punkt s prostorom za carinsku kontrolu, check-in i pasošku kontrolu te Welcome desk – prostor recepcije.

Prostor na kojem će biti VIP salon
Prostor na kojem će biti VIP salon

Predviđeno je da se VIP salonu i svim uslugama može pristupiti i sa zemaljske i sa zračne strane, što će omogućiti korištenje salona, kako za putnike u odlasku tako i za one koji slijeću na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Imat će diskretno odijeljene grupe za odmor i relaksaciju, opremljene modernim garniturama za sjedenje, informacionim displejima, WIFI signalom te TV prijemnicima, prostor za press konferencije, zaseban prostor za organizaciju poslovnih sastanaka s više učesnika, apartman za relaksaciju koji se može koristiti i kao prostor za molitvu, izdvojeni radni dio s mogućnošću održavanja manjih radnih sastanaka, u potpunosti opremljen sanitarni blok te ugostiteljske usluge manjeg obima, uz mogućnost pružanja usluga cateringa.

Izgradnja novog VIP loungea/salona je sastavni dio aktivnosti u sklopu modernizacije aerodroma, a kako bi zadovoljili potrebe putnika za tom uslugom. Ovaj VIP salon služit će za doček i ispraćaj visokih dužnosnika, a može služiti i za organizaciju poslovnih sastanaka.

Trenutno Međunarodni aerodrom Sarajevo posjeduje dva VIP salona u odlasku i dolasku, ukupne površine 98 metara kvadratnih sa 28 sjedećih mjesta. Nalaze se na Terminalu B.

Prošle godine najavljen je i projekt proširenja Terminala B te izgradnja nove zgrade, čime će se aerodrom Sarajevo prostirati na dodatnih 10.000 kvadratnih metara.

Jučer je saopćeno kako aerodrom Sarajevo nastavlja rast i u prvom kvartalu 2019. godine. Kroz aerodrom je u martu prošlo 67.893 putnika, što je za tri posto više u odnosu na isti period prošle godine. Zadržan je isti nivo aviooperacija kao i prošle godine, a fizički obim carga u martu je 195.350 kg, što je za 7 posto više u odnosu na mart 2018. godine. Kada govorimo o tromjesečnom periodu, kroz MAS je prošlo 174.508 putnika, što također predstavlja rast od više od tri posto, dok je fizički obim carga povećan za pet posto, u odnosu na isti period prošle godine.