Investicije
0

Nafta pojeftinila zbog zabrinutosti oko dužničke krize

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirova nafta je u utorak na berzi u New Yorku pojeftinila na oko 71 dolar za barel, nakon što su evropski investitori zanemarili ohrabrujuću izjavu predsjednika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Bena Bernankea, uslijed zabrinutosti kako će dužnička kriza utjecati na tražnju "tečnog zlata".

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u julu je na Njujurškoj robnoj berzi pala za 45 centi, na 70,99 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta u isto vrijeme na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 93 centa, na 71,45 dolara za barel, prenose agencije.

I pored toga što je većina berzanskih indeksa u utorak u Aziji skromno porasla nakon što je Bernanke izjavio kako se nada da najveću svjetsku privredu, SAD, neće zahvatiti drugi val recesije, evropski indeksi nisu slijedili azijski trend i uglavnom su pali.

Ulagači su zabrinuti da će oštro smanjenje troškova evropskih država u cilju smanjenja duga naštetiti narednih godina ekonomskoj tražnji, uključujući tražnju nafte.

Na pad cijene najvažnije energetske sirovine također je utjecalo to što se vrijednost eura nalazi blizu četverogodišnjeg minimuma u odnosu na dolar. Kad euro oslabi, nafta postaje skuplja za investitore koji raspolažu evropskom valutom.

Analitičari su u utorak upozorili da bi s obzirom na to da ovog mjeseca započinje sezona uragana, oluje mogle poremetiti eksploataciju nafte u Meksičkom zalivu i dovesti do poskupljenja te sirovine.