Investicije
53

Izetbegović: Projekat "Bosanka" u Doboju za suživot i zapošljavanje

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Doboju, na ceremoniji polaganja kamena-temeljca za izgradnju Fabrike voća i povrća "Bosanka“, da će građani svih nacionalnosti iz oba bh. entiteta imati direktne koristi od uspjeha ovog projekta.

Investitor projekta "Bosanka-Projekat povjerenja“ je Azerbejdžan, a Izetbegović je rekao da je taj projekat dobio podršku i UN-a.

Projekat će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, razvojem poljoprivrede u ovoj mikroregiji i povećanjem ekonomskog rasta BiH. U početku će u ovoj firmi raditi 300 osoba, a očekuje se da će preko 1.000 kooperanata doprinositi njenom razvoju kada sve bude gotovo.

  • Projekat, koji predviđa ulaganje od 40 miliona eura, će pomoći održivi povratak, suživot i zapošljavanje. U toku njegove realizacije na najbolji način će biti iskorišteni znanje i stručnost projektantskih i građevinskih kompanija iz Bosne i Hercegovine. Bit će osigurani otkup i plasman proizvoda za ogroman broj poljoprivrednih proizvođača ovog dijela naše zemlje - naglasio je Izetbegović u obraćanju prisutnim na ceremoniji polaganja kamena-temeljca za ovu fabriku.

On je podsjetio da je Doboj jedna od najpogođenijih lokalnih zajednica u nedavnim poplavama koje su zadesile našu zemlju.

  • Devastirane su putne komunikacije, zgrade, fabrike, škole, bogomolje, poljoprivredna gazdinstva. Ogromne štete koje su pričinjene neće biti lako sanirati, ali ćemo učiniti sve da nađemo načine i sredstva da to učinimo - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Stoga je pozvao i prijateljske vlade iz svijeta, kao i različite međunarodne asocijacije i organizacije, da učestvuju u donatorskoj konferenciji koja će 16. jula biti održana u Bruxellesu.

  • Ova donatorska konferencija će biti zajednička za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, i vjerujemo da će poslužiti kao dokaz da naša regija nije zaboravljena. Evropska unija će nam pomoći i to je dokaz da nikakve barijere za iskazivanje humanosti i solidarnosti u Evropi ne postoje. Posebno ne one administrativne - kazao je Izetbegović.

Pored angažmana na saniranju šteta nastalih nedavnim poplavama, svi moramo, kazao je, ulagati maksimalne napore u ozdravljenje ukupnih odnosa u zemlji i u obnovu ekonomije.

  • Privlačenje investicija iz svijeta, ali i efikasnije korištenje raspoloživih domaćih potencijala, je nešto na čemu moramo istrajavati. Prvenstveno moramo prestati s jalovim prepirkama. Moramo naći načina da se dogovaramo, da ne provociramo jedni druge radi jeftinih političkih poena za koje je čak upitno mogu li se više i dobiti na taj način. Na nama je da izaberemo put kojim ćemo krenuti, ali moramo biti svjesni da je svaki put kojim krenemo zajednički. Svi narodi, koji ovdje žive vijekovima, jedni s drugima će nastaviti da žive na ovom istom prostoru – naglasio je Izetbegović.

Ako svi spoznamo greške iz prošlosti, dodao je, naša budućnost može biti svijetla, onakva kakvu svako od nas priželjkuje svojim potomcima.

  • I to "Projekat povjerenja“ naših prijatelja iz Azerbejdžana želi posvjedočiti - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i podsjetio da je Azerbejdžan do sada donirao velika sredstva u različite humanitarne projekte u Bosni i Hercegovini i regiji, u kojoj je prisutan i s investicijama vrijednim svake pažnje.