BiH
949

Pomoć za poplavljena područja: Iz Azerbejdžana stigao avion s 40 tona robe

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Specijalnim cargo avionom noćas je iz Azerbejdžana dopremljena pomoć namijenjena poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Avion sa preko 40 tona pomoći vrijedne skoro milion KM stigao je iz Bakua.

"Prirodne nepogode u Bosni i Hercegovini su nas mnogo pogodile. Ilham Alijev, predsjednik Azerbejdžana, je naredio da se vašoj zemlji dopremi pomoć kao znak prijateljstva između naroda dvije države. Ovo je znak da će prijateljstvo između Azerbejdžana i BiH napredovati. Ove stvari će biti od velike pomoći za neprilike koje su zadesile ovu zemlju", kazao je Yusif Vazirov, šf Ureda Ambasade Azerbejdžana u BiH.

Bakir Sadović, šef Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bakira Izetbegovića koji je inicirao pomoć Azerbejdžana našoj zemlji, kaže da je doprema pomoći veoma lijep gest Vlade Azerbejdžana.

"Oko 40 tona opreme za ispumpavanje i pročišćavanje vode, čamci i ostala oprema bit će ujutro upućena prema Doboju i Posavini. Nakon prošlogodišnje posjete Izetbegovića Azerbejdžanu stvoreni su snažni prijateljski odnosi između dvije zemlje koji su rezultirali ovom pomoći. Treba napomenuti da će Azerbejdžan i u budućnosti pomagati našoj zemlji jer se očekuje otvaranje fabrike za preradu voća i povrća u Doboju", kazao je Sadović.