Investicije
1

Ivanić u Bakuu: Azerbejdžan će biti u fokusu konferencije "Sarajevo Business Forum 2017"

Klix.ba
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić boravio je ovih dana u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana gdje je održan peti "Global Baku Forum".

Ivanić je tom prilikom govoreći za lokalne medije spomenuo i predstojeći Sarajevo Business Forum, te očekivanu ulogu Azerbejdžana.

"Azerbejdžan je država koja će biti u fokusu ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma" rekao je Ivanić za AzerNews.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, koje je kao institucija pokrovitelj najveće investiciono-poslovne konferencije u regionu, govorio je u kontekstu jačanja ekonomske saradnje dviju zemalja, a posebno naglašavajući mogućnost transportnog povezivanja i zainteresiranosti Azerbejdžana da se uključi u izgradnju autoputa na koridoru 5C.

"Azerbejdžan je pokazao interes za ulaganje u projekte u oblasti turizma, infrastrukture, energetike, posebno hidroelektrana, proizvodnju hrane i drveta, zatim farmaceutske industrije", pojasnio je Ivanić.

Također, on je dodao da postoji zanimanje za investicije u rafinerije nafte, terminale i izgradnju plinovoda u jugoistočnoj Evropi.

"Najavljeno je da se traže mogućnosti za uspostavljanje direktne avio linije i, kao što smo već napomenuli, mogućnosti saradnje u pogledu izgradnje autoputa na koridoru 5C", kazao je Ivanić.

Fokus ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma 2017 je saradnja s Indijom, Azerbejdžanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zemljama Zapadne Evrope, a posebno Njemačkom. SBF 2017 će biti održan u Sarajevu 22. i 23. maja ova godine uz očekivano učešće više od 1.000 državnika, privrednika, investitora i gostiju iz regiona i cijelog svijeta.