Inovacijom u napredak
144

Hayat Sindi, jedna od najutjecajnijih žena svijeta: BiH ima sve uslove za razvoj, morate sustići svijet

I. P.
Dr. Hayat Sindi (FOTO: isdb-engage.org)
Dr. Hayat Sindi (FOTO: isdb-engage.org)
Takmičenje u inovacijama "Transformers Roadshow“ Islamske razvojne banke dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a članica žirija je dr. Hayat Sindi, jedna od najutjecajnijih žena na svijetu. U razgovoru za Klix.ba, dr. Sindi se dotakla spomenutog programa, inovacija i kako one mogu da pomognu našoj zemlji i drugim državama u razvoju.
Transformers Roadshow je platforma za podršku radu inovatora i poduzetnika u okviru fonda vrijednog 500 miliona američkih dolara. Kroz takmičenje se pronalaze i podržavaju nove ideje, a najbolji će biti povezati sa onima koji mogu prenijeti relevantno znanje i podršku, uključujući finansiranje, te koji im mogu ponuditi nove poslovne mogućnosti.

I tu nastupa dr. Hayat Sindi koja je 2018. godineprema izboru BBC-a proglašena jednom od 100 najutjecajnijih žena na svijetu.

Njena stručnost protežene se od biotehnologije, preko medicine do finansija, što je krunisano važnom pozicijom savjetnice predsjednika Islamske razvojne banke (IsDB). Jedna je od kreatorica programa "Diagnostics For All" koji za cilj ima stvaranje uređaja za brzu dijagnostiku koji bi se koristili u teško dostupnim, nerazvijenim dijelovima svijeta.

Ovu cijenjenu ženu iz Saudijske Arabije sa doktoratom Univerziteta Cambridge prepoznale su Ujedinjene nacije koje su joj predale nekoliko važnih uloga posljednjih godina, a koje se dotiču premošćavanja praznine između inovacija i šansi za razvoj. Ta praznina je posebno vidljiva u Bosni i Hercegovini.

"Države jugoistočne Evrope, uključujući BiH, imaju sve pretpostavke za razvoj, uz uslov da se sva snaga fokusira na stvaranje različitih ekonomskih prilika i stimuliranje investicija. Duh otvorenosti, dobre vlasti i odličnih pokretačkih snaga koje bi bile stvorene daju značajan dio dobre klime za investicije u ovoj mladoj državi. Ali svijet se mijenja brzo i države se moraju prilagoditi kako bi sustigle velike izazove. A to se postiže kreativnim i inovativnim rješenjima, načinima i politikama", rekla je dr. Sindi na početku razgovora.

Dr. Sindi se dotakla najvećih zajedničkih faktora država u razvoju, a koje nažalost dominiraju i u Bosni i Hercegovini.

"Mnoge zemlje članice IsDB se suočavaju sa visokim siromaštvom, društvenom nestabilnošću, lošim obrazovnim sistemom, lošim sistemima kanalizacije i vodovoda, manjkom proizvodnje "zelene energije", ekološkim problemima, povećanjem državnog duga i nezaposlenošću...", kazala je dr. Sindi, ali je i ukazala na segment koji bi rado vidjela u pokretu, a koji bi mogao utjecati na sve spomenute pr bleme.

"Ono što bismo voljeli vidjeti je napredak u samoodržavanju gradova, a ključ su upravo su nauka, tehnologija i inovacija", rekla je dr. Sindi.

Kada je u pitanju sam Transformers Roadshow, ona je ukratko objasnila kako on funkcioniše i zašto je važno da se i u BiH prepozna njegov značaj.

"U podržavanju mladih inovatora, fokus nije samo u dijeljenju dobrih ideja i znanja, fokus je i na finansijskoj podršci. Suština je i dati ljudima i organizacijama potrebne resurse kako bi realizovali svoje ciljeve i promijenili svijet. Zato je IsDB pokrenula Transform Fund (Fondacija) i Transformers Roadshow - kako bi osigurala da njeni članovi imaju siguran dotok finansijske podrške. Transform Fund pomaže u finansiranju inovativnih ideja povezanih sa razvojnim rješenjima te osigurava sredstva za start-upe te mala i srednja preduzeća kako bi sproveli svoje zamisli. Također, Transform Fund pomaže u razvijanju kapaciteta te komercijalizaciji tehnologija koje su nastale u saradnji izumitelja i poduzetnika", kazala je naša sagovornica.

Dr. Sindi smatra da je jako važno naglasiti kako dobre ideje mogu doći iz bilo kojeg mjesta i kako te ideje moraju biti "uzgajane" da bi prerasle u projekte koji potom mogu da kreiraju značajnu, dugoročnu promjenu u svijetu.

"Vjerujemo da se održavanje i podržavanje ekonomskog rasta najbolji način podrške koja može biti pružena mladim inovatorima. Nauka, tehnologija i inovacija nude odvažna rješenja, ali nikada ranije nije bilo toliko potrebe za stvarnim i kreativnim odgovorima na velika pitanja koje postavljaju izazovi na globalnom nivou. Vjerujem da ljudima možete probuditi ponos i puni potencijal ako im ustupite alate za gradnju vlastite održive budućnosti, budućnosti njihove zajednice i države", rekla je članica žirija Transformers Roadshow.

Rok za prijavu je 10. septembar, a svi zainteresovani se trebaju registrovati.

Najbolje ideje će biti prezentirane 28. septembra 2019. godine u Sarajevu, u okviru trećeg dana održavanja sajma Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019, a tri najbolje će dobiti novčanu nagradu od po 3.000 dolara i priliku da se predstave na svjetskom takmičenju u inovacijama u Senegalu.