Investicije
809

Glavni investitor hotela na Zlatištu: Građani trebaju odlučiti da li žele nešto ovakvo

I. P.
Sredinom decembra 2016. godine u prostorijama Općine Centar upriličena je prezentacija idejnog projekta budućeg hotela Sarajevo Palace, čija je procijenjena vrijednost 250 miliona KM. Riječ je o potencijalnoj realizaciji velikog investicionog projekta na lokalitetu Vranjače-Zlatište.

Tada je prezentovan mogući izgled kompleksa koji bi izgradnjom dominirao nad centralnim dijelom grada.

Podsjećamo, predstavnici Općine Centar od februara 2016. vode pregovore s potencijalnim investitorom iz Berlina bh. korijena Mirsadom Fikićem.

Također, predstavnici općine su ove sedmice spomenuti projekat predstavili privrednicima iz Turske. U razgovoru za Klix.ba, Fikić je iznio pojedinosti projekta, kao i način na koji bi on bio sproveden u djelo.

"Projekat je partnerskog karaktera Općine Centar i investitora. Od posebnog je značaja za državu BiH, ali i grad Sarajevo. Objekat treba biti izgrađen maksimalno sa bh. materijalima, ali i domaćim firmama, tako će više novca ostati u našoj zemlji, a samo one materijale koji ne budu bili dostupni na našem tržištu tražit ćemo u drugim zemljama. Projekat bi trebalo da zapošljava blizu 300 radnika i sigurno je jedinstven model na Balkanu, ali i u EU - moderni dvorac u kombinaciji istoka i zapada koji izgledom zrači kao sin simbola Sarajeva - Vijećnice", tvrdi Fikić.

On je naglasio da je interes za projekat veliki među bh. dijasporom u Evropi, koja bi također učestvovala u realizaciji.

Naime, ovaj projekat bi trebalo da bude ostvaren putem saradnje projektantskog društva više investitora i Općine Centar Sarajevo. Velikim institucionalnim, srednjim i malim investorima dalo bi se finansijsko učešće. Ovaj projekat navodno garantuje isto učešće svim građanima BiH, dok će minimalna suma za učešće tek biti definisana.

"Slijedi EU promocija projekta u nekoliko zemlja, tako da ću iskoristiti priliku i posjetiti naše zemljake koji tamo žive. Općina Centar i građani Sarajeva treba da odluče da li žele ovakvo nešto u svom gradu. Ako sve bude kako treba, vrlo brzo ćemo osnovati firme i početi raditi. Imam velike mogućnosti promocije bh. turizma kroz ovu priču u velikim i važnim centrima kao što su Berlin, Ženeva, Brisel, Pariz... I kroz ovaj projekat će mnogi drugi hoteli u BiH imati koristi, jer postoji zamisao spajanja više hotela u zemlji", zaključio je Fikić.

Ukupna površina hotela s poslovnim prostorom trebalo bi da bude 59.000 m². Cijeli kompleks bi se prostirao na 64.000 m² ili 6,4 hektara. Visina hotela će biti 60 metara, dužina 115 metara, širina 22 metra, visina kompletnog kompleksa 80 metara, dužina 165 metara, a širina 54 metra.

Hotel će imati 250 soba, 108 apartmana, jedan kraljevski penthouse, dva predsjednička penthousea i dva princess penthousea. Kompleks bi pored hotela sadržavao sportski centar, poslovni prostor za kongres, trgovinu i ugostiteljstvo te platformu s pogledom na Sarajevo za turiste i građane.

Predviđena je i gradnja žičare za lakši pristup kompleksu.

Fikić navodi da bi u prvoj fazi projektovanja bilo važno da se cijeli kompleks iz urbanističkih aspekata uskladi i što bolje pozicionira na zemljištu. Ukratko, vanjski izgled objekta mora biti prilagođen sarajevskoj slici.