Investicije
261

Facebook kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara!

Klix.ba
Društvena mreža Facebook kupila je popularnu aplikaciju za dopisivanje WhatsApp za nevjerovatnih 19 milijardi američkih dolara, javili su američki mediji.

Facebook će, naime, za WhatsApp platiti 12 milijardi u dionicama i 4 milijarde dolara u gotovini. Osim toga Facebook će platiti i 3 milijarde dolara kao garanciju da zaposleni ostanu na svojim radnim mjestima nekoliko narednih godina.

Jan Koum, suosnivač i direktor WhatsAppa će se također pridružiti Facebooku kao jedan od izvršnih direktora i član Facebookovog upravnog odbora.

WhatsApp trenutno ima više od 400 miliona aktivnih korisnika.

“WhatsApp je na putu da poveže milijardu ljudi. Aplikacije koje to postignu imaju nevjerovatnu vrijednost”, objasnio je Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, zašto su potrošili toliko novca. “Poznajem Jana dugo vremena i veoma sam uzbuđen što ćemo raditi zajedno na tome da svijet činimo otvorenim i povezanim”, dodao je Mark.

WhatsApp Messenger je višeplatformska mobilna aplikacija za slanje poruka koja korisnicima dopušta da razmjenjuju poruke bez plaćanja SMS-a. WhatsApp Messenger dostupan je za iPhone, BlackBerry, Android, Windows Phone i Nokia telefone i da, svi ti telefoni mogu slati poruke i jedni drugima. Budući da WhatsApp Messenger koristi isti internet podatkovni plan koji koristite za email i surfanje internetom, nemate dodatnih troškova za slanje poruka i kontaktiranje svojih prijatelja.

Podsjećamo, Facebook je 2012. godine kupio Instagram za milijardu dolara.

Vezani članci