Investicije
14

Zbog čega je Zuckerberg očaran WhatsAppom i daje silne novce

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Informacija da osnivač Facebooka Mark Zuckerberg kupuje popularnu aplikaciju za dopisivanje WhatsApp za nevjerovatnih 19 milijardi dolara uzburkala je javnost, pogotovo poslovni svijet. Svima se nametnulo pitanje zbog čega je Zuckerberg odlučio silne novce dati za aplikaciju koja se ne razlikuje mnogo od Facebookovog messengera, barem u namjeni.

Dogovor koji su postigli Zuckerberg i Jan Koum, suosnivač i direktor WhatsAppa, rezultat je dvogodišnjeg dogovaranja.

Kako piše Business Insider, Zukerberg je Kouma kontaktirao prvi put u proljeće 2012. godine. Mjesec dana nakon toga otišli su na večeru, ali tada se nisu uspjeli dogovoriti.

Zuckerberg i Koum ostali su u kontaktu i često odlazili na večere.

Postoje tri razloga zbog kojih je Zuckerberg toliko očaran WhatsAppom. Naime, vjeruje da će aplikacija vrlo brzo imati milijardu korisnika, s obzirom da trenutno ima 450 miliona aktivnih korisnika mjesečno.

Također, stopa rasta WhatsAppa je mnogo brža nego stopa rasta Facebooka, Instagrama, Skypea ili Gmaila.

Od 450 miliona aktivnih korisnika mjesečno, 70 posto njih WhatsApp koristi svakodnevno. Facebook to do sada nije postigao jer se toj društvenoj mreži svakodnevno vraća 62 posto aktivnih korisnika.

Sve su to razlozi zbog kojih Zuckerberg nije odustajao od svoje namjere, a konačan dogovor postignut je 9. februara.

Naime, Koum je bio na večeri kod Zuckerberga i predložio je spajanje Facebooka i WhatsAppa.

"Idemo zajedno povezivati svijet", odgovorio je Zuckerberg. Koum je nekoliko dana razmišljao, a onda 14. februara, došao kod Zuckerberga dok je on večerao sa suprugom.

"Uradimo to", kazao je.

Dogovoreno je da Facebook plati 12 milijardi u dionicama i 4 milijarde dolara u gotovini. Osim toga Zukerberg će platiti i 3 milijarde dolara kao garanciju da će zaposleni ostati na svojim radnim mjestima nekoliko narednih godina.

Jan Koum, pak. će se pridružiti Facebooku kao jedan od izvršnih direktora i član Facebookovog upravnog odbora.

Vezani članci