|

Egipatska kriza nije repriza iranske iz 1979.

Egipatska kriza nije repriza iranske iz 1979.
0
F
FENA
3.2.2011. u 17:31
0
komentara
0

dijeljenja
Egipatska kriza nije repriza iranske iz 1979. Foto: AP
Egipatska kriza ima ograničen utjecaj na globalna financijska tržišta, a investitori ne vide mnogo paralela s iranskom revolucijom iz 1979. godine ili proširenjem krize koja je uslijedila nakon kraha tajlandske valute prije 13 godina, objavila je u četvrtak na svojoj web stranici američka agencija Bloomberg. Tržišna vrijednost vrijednosnica u svijetu ove je sedmice porasla na 53,6 bilijuna dolara, što je najviša razina od juna 2008. usprkos tome što su se protesti protiv 30-godišnje vladavine egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka intenzivirali, a tamošnja berza i banke su zatvorene već peti dan.
Dok je revolucija u Iranu prije tri desetljeća prouzročila poskupljenje nafte od 140 posto, a devalvacija u Tajlandu rezultirala rasprodajom dionica diljem svijeta, malo je vjerojatno da će se to ponoviti jer Egipat posjeduje tek 0,3 posto svjetskih rezervi najvažnije energetske sirovine, a devizne zalihe te zemlje premašuju njezin inozemni dug za 29 milijardi dolara.

Broker firme Traxis Partners Barton Biggs ističe da je greška prodavati dionice zbog krize u Egiptu, dok analitičar tvrtke Pacific Investment Management Mohamed el-Erian vidi znakove "pomirenja" u najnaseljenijoj arapskoj zemlji.

"Svakako treba izbjegavati preuveličavanje šanse da u Egiptu nastane haos. Puno se priča o tome 'šta ako Egipat postane novi Iran', ali ja mislim da do toga neće doći", izjavio je El-Erian, sin egipatskog diplomata.

I pored toga što je berza u Kairu zatvorena nakon što je indeks EGX 30 oslabio za čak 16 posto prošle sedmice, inozemni ulagači računaju na rast vrijednosti egipatskih akcija.

U planu je da tamošnje banke ponovno počnu raditi 6. februara, a trgovanje na berzi bi moglo biti pokrenuto sljedećeg dana, prenijela je egipatska državna agencija Middle East News.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.