biznis
0

Egipatska kriza brine azijske ulagače

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim berzama su cijene dionica danas pale, jer ulagače ponovno zabrinjava egipatska kriza, pa je glavni azijski berzovni indeks pred najvećim sedmičnim padom u posljednjih devet mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica slabi već nekoliko dana zaredom, pa je od početka sedmice u minusu više od 3 posto. Stoga mu prijeti najveći sedmični pad od izbijanja grčke dužničke krize u martu prošle godine.

Azijske berze su već danima pod pritiskom jer se, u strahu od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike, strani ulagači povlače s onih tržišta koja su lani ostvarila snažan rast.

Ove sedmice Kina je povećala ključne kamate kako bi suzbila jačanje inflacije, a ulagači se plaše da će to učiniti i monetarne vlasti drugih azijskih zemalja.

Južnokorejska središnja banka jutros je odlučila ostaviti kamate nepromijenjene, što je iznenadilo analitičare, ali kažu da je zaoštravanje monetarne politike u toj zemlji samo pitanje vremena, s obzirom na jačanje inflacijskih pritisaka.

Dodatno ulagače zabrinjava mogućnost eskalacije političke krize u Egiptu, jer tamošnji predsjednik Hosni Mubarak, unatoč očekivanjima proturežimskih protestnika, jučer nije podnio ostavku.

Posljednjih dana, kako prenosi portal Poslovni.hr, nisu inspirativna ni kretanja na Wall Streetu. Jučer je, nakon osam dana, prekinut uspon Dow Jones indeksa.

Na berzi u Sydneyju rudarski div Rio Tinto je oslabio 1,4 posto, baš kao i njego konkurent Newcrest Mining. Na gubitku su bili i kineski property developeri. Tako je China Resources Land izgubio 3,1, a Agile Property Holdings je posrnuo 3,4 posto. Li & Fung, najveći dobavljač Wal-Marta, porastao je 2,1 posto.

Na početku današnjeg trgovanja na najvećim evropskim berzama također vlada loše raspoloženje. Londonski indeks FTSE 100 trenutno je u minusu 0,43 posto, frankfurtski se DAX spustio 0,43, a pariski CAC 40 je na gubitku 0,54 posto.