{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drugi dan SBF-a: U Zapadni Balkan će u narednih 10 godina biti uloženo 15 milijardi eura

15.5.2014. u 11:31
19
17
Drugi dan SBF-a: U Zapadni Balkan će u narednih 10 godina biti uloženo 15 milijardi eura
19
Drugi dan SBF-a: U Zapadni Balkan će u narednih 10 godina biti uloženo 15 milijardi eura
Drugog dana Pete međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF) u velikoj sali Hotela Terme na Ilidži zvaničnici svjetski poznatih kompanija IFC i Gazprom najavili su velika ulaganja u regiju Jugoistočne Evrope.
Branko Radujko, regionalni deirektor Gazproma je tokom Panela Regional potentials in Energy and Infrastructure & Real Estate (Regionalni potencijal u energiji, infrastrukturi i nekretninama) rekao da će, prema njihovim saznanjima, u narednih sedam do deset godina u Zapadni Balkan biti uloženo 15 milijardi eura.

"Mnogo je lakše investirati u zemlje u razvoju, nego li na već razvijena tržišta, jer je potencijal mnogo veći. Prednost BiH je i to što ima obrazovane stručnjake i jeftinu radnu snagu", rekao je Radujko.

Kompanija IFC koja je do sada u BiH uložila 380 miliona KM, a u zemlje širom svijeta oko 100 milijardi dolara, zainteresovana je za izgradnju manjih hidroelektrana u BiH. Predstavnik ove kompanije Dženan Malović je istakao da investicije otežavaju četiri nivoa vlasti u BiH koja odlučuju o koncesijama.

"Regija ima potencijal za izgradnju malih hidroelektrana, a vrijednost investicije mogla bi dosegnuti 3,5 milijardi dolara“, rekao je Malović.

Direktor Foruma Amer Bukvić je kao dosadašnje uspjehe Foruma posebno istakao potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, te kreiranje nove korporacije u poljoprivredi koja bi se fokusirala na zapošljavanje u BiH.

"Ovogodišnji Forum ima veliku pažnju svijeta, od Kine do Turske, gdje se vrtila vijest o investicijama u BiH“, rekao je Bukvić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: