biznis
25

Lagumdžija pozvao međunarodne investitore da ulažu u BiH

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, guverner BiH pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), učestvuje na 23. godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD-a koji se o temi: "Promjene ekonomije, promjene zivota“,14. i 15. maja 2014. godine održava u Varšavi.

U svom obraćanju na sesiji Odbora guvernera EBRD-a, Lagumdžija je naglasio da je EBRD i dalje najveći institucionalni investitor u BiH sa iznosom uloženih sredstava od 1,7 milijardi eura investiranih kroz 116 različitih projekata, uglavnom u energetskom sektoru.

"EBRD će u kontekstu regionalne saradnje i novih finansijskih poticaja Evropske unije i dalje igrati važnu ulogu u privlačenju investicija u region, naročito u BiH", poručio je Lagumdžija.

Istaknuo je da su ključni prioriteti otvaranje novih radnih mjesta, političke reforme, povećanje konkurentnosti, reforma sistema socijalne zaštite i unapređenje infrastrukture. U sklopu Godišnje konferencije EBRD-a, održan je prvi put i Poslovni forum u okviru kojeg je upriličena sesija posvećena isključivo privrednim i investicijskim potencijalima Bosne i Hercegovini o temi: "Jačanje poslovne klime i regionalnih veza za razvoj privatnog sektora“.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja je predstavila svoje privredne i investicijske mogućnosti na Poslovnom forumu EBRD-a.

Osim Lagumdžije uvodničari su bili i Ludo Bammens, izvršni direktor iz KKR grupacije, jednog od tri najveća američka investiciona fonda koji prvi put dolazi u region i BiH, generalni direktor JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Ensad Karić, te Edin Mehić, generalni direktor web portala Posao.ba. Moderator sesije bio je šef Ureda EBRD-a u Sarajevu Libor Krkoška.

Lagumdžija je posebno važnom istaknuo činjenicu da je Evropska komisija nedavno u Solunu potvrdila odluku da u narednih pet godina uloži milijardu eura samostalno, odnosno, deset milijardi putem različitih finansijskih institucija, uključujući i EBRD, za regionalne projekte namijenjene razvoju infrastrukture, elektroenergetskog sektora, jačanja ekonomskog rasta i vladavine prava i izrazio uvjerenje da će navedeno biti čvrsta osnova za još veće investicije u budućnosti, saopćeno je danas iz MVP BiH.

Bosna i Hercegovina je već počela pripreme projekata regionalnog karaktera, posebno usmjerenih na otvaranje novih radnih mjesta za mlade ljude.

Naglasio je značaj daljnjeg razvoja saradnje zemalja Zapadnog Balkana i ocijenio da su konkretni infrastrukturni i energetski projekti najbolji način integracije regiona i njegove integracije u Evropsku uniju.

S tim u vezi je istaknuo da je za Bosnu i Hercegovinu izgradnja autoputa na Koridoru Vc od krucijalnog značaja, jer će omogućiti bolju povezanost sa zemljama regiona i EU i pružiti dodatni poticaj jačanju ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta, dok je sa druge strane energetski sektor najveći dugoročni razvojni projekat naše zemlje.

Zbog ogromnog interesovanja prisutnih, uvodničari su odgovarali na mnogobrojna pitanja investitora pa je Poslovni forum trajao dvostruko duže od predviđenog roka.

Lagumdžija je iznio razloge zbog kojih bi investitori trebali ulagati u BiH. Strateški položaj naše zemlje, slobodno tržište koje uključuje 600 miliona ljudi, uključujući najveću ekonomsku zonu (EU), stabilan finansijski sektor, povoljan poreski i carinski sistem, povoljno pravno okruženje za strane investitore, povoljne trgovinske i druge sporazume (CEFTA, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Republikom Turskom), cijenom konkuretnu i veoma kvalifikovanu radnu snagu te niske operativne troškove.

Također, šef bh. diplomatije je pozvao privrednike i predstavnike finansijskih institucija, učesnike Poslovnog foruma u Varšavi da posjete BiH, te ulažu u našu zemlju, prateći između ostalog, posljednji primjer Katara koji osniva investicijski fond putem kojeg će pet velikih kompanija iz Katara investirati u infrastrukturne i elektroenergetske projekte, bankarski i druge sektore u BiH, te Fond prijateljstva za BiH kroz koji će finansirati projekte namijenjene zapošljavanju mladih ljudi.