|

Dan državnosti u Kaknju: Svečano otvorena moderna solarna elektrana

Dan državnosti u Kaknju: Svečano otvorena moderna solarna elektrana
557
Piše: E. M.
25.11.2015. u 14:47
91
komentara
557

dijeljenja
1/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
2/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
3/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
4/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
5/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
6/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
7/7 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
U mjestu Čaluci kod Kaknja danas je povodom obilježavanja Dana državnosti, svečanim programom puštena u rad moderna solarna elektrana "Energy" snage 150kW čime je Kakanj uspio ostvariti trend obnovljive energije te biti u rangu sa razvijenim zemljama Evropske unije.
Vrijednost čitavog projekta iznosi oko 500.000 KM, a ideja o realizaciji projekta traje od 2012. godine kada je vlasnik Kakanj Petrola, Ferid Čaluk, odlučio proširiti djelatnost firme. Procedure pribavljanja dozvola trajale su skoro tri godine, a radovi na instalaciji solarnih panela trajali su oko mjesec dana. Čaluk je u svome obraćanju kazao kako se nada da će biti još ovakvih projekata te da će vlast pomoći u njihovoj realizaciji.

"Obnovljiva energija je trend sa kojim možemo uhvatiti korak sa razvijenim zemljama Evropske unije. Ne mislim samo na solarnu energiju već na svu energiju koja se dobiva iz obnovljivih izvora. Brojne su prednosti obnovljivih izvora, a najbitniji je onaj da je to ekološki najprihvatljivije čime se postiže i zaštita naše okoline. Želim da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos u ovom projektu i nadam će da ih biti još. Mi smo se željeli odavno baviti proizvodnjom obnovljive električne energije, a danas smo napravili prvi korak", izjavio je Čaluk.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra danas je prisustvovao svečanom puštanju u rad solarne elektrane, te je tom prilikom kazao da je Kakanj ostvario značajne poslovne pobjede.

"Ove godine Dan državnosti obilježavamo sa nekoliko vrlo značajnih poslovnih pobjeda. Posebno ističem izgradnju hemodijaliznog centra u Kaknju kojeg su izgradili u najvećem dijelu naši privrednici. Zatim smo pobijedili na poslovnom planu otvarajući novu administrativnu zgradu Općine Kakanj. Jutros smo u stambenu zgradu uselili deset naših sugrađana romske nacionalnosti. Pustili smo u rad daljinsko grijanje mjesne zajednice Kakanj II što je investicija od 2,5 miliona KM i kako reče uvodničar, puštanje u rad ove solarne elektrane smo uvrstili u program obilježavanja Dana državnosti. Ovo je možda najbitniji segment jer se radi o razvoju privrede i poslovne djelatnosti. Zadovoljstvo mi je da čestitam Feridu Čaluku na realizaciji ovog modernog privrednog zdanja i čestitam uposlenicima i nadam se da će njegovo vizionarstvo i njega želja za nečim novim ponukati i druge da pokrenu u ovakve biznise. Znamo da je ovo bila mukotrpna aktivnost, da su još neki privrednici na putu da realiziraju ovakve projekte, a oni koji obnašaju vlast moraju prepoznati njihove probleme i dati sve od sebe da to ne traje dugo kao što je trajalo u ovom slučaju", poručio je Mandra.

Današnjem otvorenju je prisustvovao i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je sa načelnikom Mandrom paljenjem glavne sklopke pustio u rad solarnu elektranu čija površina solarnih panela iznosi 1.200 kvadratnih metara.

"Čast mi je da prisustvujem činu završetka realizacije ovog projekta koji je interesantan sa ekološkog aspekta. Čestitam Čaluku i nadam se da će biti još ovakvih investiranaja. Mi u našim obraćanjima često spominjemo strane investitore, evo imamo i domaćih, a to je vrlo česta pojava u Kaknju", izjavio je Galijašević.

Godišnja proizvodnja solarne elektrane iznosit će oko 200.000 kWh koja će biti usmjerena u mreže visokog napona i čitav sistem snabdijevanja Kaknja električnom energijom.
Prijavi grešku


Komentari (91)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...