Pripremni radovi u toku
216

Blok 7 u Tuzli gradit će hiljadu radnika, početkom augusta dolaze kineski inžinjeri

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Prva grupa kineskih inžinjera koji su zaduženi za projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli u Bosnu i Hercegovinu će stići početkom augusta ove godine. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, odnosno EPC ugovora je 722 miliona eura, gdje je 15 posto vlastito učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit Exim banke.

Ovaj termoenergetski objekt će graditi kineski konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking i Gedi - Guandong Electric Power Design Institute, a kako je za Klix.ba potvrdio izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić, grupa od 15 inžinjera iz Pekinga u našu zemlju će stići do 10. augusta.

Nakon toga, za njih je predviđena 14-dnevna samoizolacija zbog pandemije koronavirusa, a po isteku ove higijensko-epidemiološke mjere planiran je zajednički rad kineskih stručnjaka sa zaposlenicima Elektroprivrede BiH vezano za sami početak izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Salkić je istaknuo da je nakon 15 inžinjera planiran dolazak i prve grupe radnika koji će učestvovati u izgradnji spomenutog termoenergetskog objekta koji predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u našoj zemlji.

Dolasku kineskih partnera prethodili su intenzivni radovi na pripremi terena površine 270 hektara, a koji nisu usporeni ni uprkos pandemiji koronavirusa. Do danas je izvršena nivelacija terena i gradnja kanala, uz sve ostale zahtjevne građevinske radove, za koje je rok bio do novembra ove godine.

Međutim, zbog pandemije koronavirusa te nemogućnosti dolaska kineksih partnera u martu, domaći radnici su besprekidno obavljali svoje dijelove posla tako da će inozemnim partnerima pripremljeni teren predati u potpunosti.

Vrijednost pripremnih radova je 18,9 miliona KM, a izvođač je domaći konzorcij, koji čine kompanije ITC Zenica, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi.

Također, zaposlenici Elektroprivrede BiH u proteklom periodu su radili i na izradi dokumentacije s kineskim partnerima, koja se odnosi na bazni dizajn projekta. Prema Salkićevim riječima, cjelokupan posao će biti završen nakon dolaska spomenutih inžinjera.

Elektroprivreda BiH prije mjesec dana izvršila je i uplatu avansa Kinezima u iznosu od blizu 214 miliona konvertibilnih maraka. Vrijedi kazati da je realizacija izgradnje Bloka 7, snage 450 MW električne i 270 MW toplotne energije, planirana za 56 mjeseci, učestvovat će okvirno hiljadu radnika, a posao je ugovoren po principu "ključ u ruke".