Srbija grabi, BiH kaska
106

BiH još ne zna ko je investitor ni kako će autoput Sarajevo - Beograd biti plaćen

Piše: M. N.
Autoput Sarajevo - Beograd, odnosno dionice koje bi se uklopile u već postojeće saobraćajnice kako bi se dva glavna grada spojila modernim cestama, dobit će svoje prve kilometre ovoga ljeta - u Srbiji. Kako teče proces konsolidacije stavova u našoj zemlji?

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su krajem januara o početku gradnje autoputa Sarajevo - Beograd, odnosno dijela između Beograda i Semberije, uz gradnju mosta na Savi kojeg bi trebala finansirati Srbija.

Čeka se odgovor naše zemlje

Kontakt-tačka međudržavnog mosta između Bosne i Hercegovine i Srbije, koji će biti sastavni dio autoputa Sarajevo - Beograd, trebalo bi da bude kod mjesta Kuzmin u Srbiji. Utvrđeno je da je predložena lokacija u skladu s odgovarajućim prostornim planovima u BiH.

Kako saznaje Klix.ba, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH pripremilo je Nacrt bilateralnog sporazuma između dvije zemlje kojim se okvirno uređuju pitanja u vezi s izgradnjom ovog autoputa. U toku je priprema dokumenta kako bi se u saradnji s entitetskim ministarstvima potvrdila kontakt-tačka.

"Inicijativu za izgradnju mosta Srbija je uputila početkom ove godine, a on uključuje kontakt-tačku. S entitetskim ministarstvima smo utvrdili da je predložena lokacija u skladu s odgovarajućim prostornim planovima BiH. U toku je izrada prostornog plana grada Bijeljine i vrlo je izvjesno da kontakt-tačka i most budu obuhvaćeni tim dokumentom. Brčko distrikt je već usvojio prostorni plan i s njihove strane nema smetnji da ta lokacija bude odabrana", rekao nam je sekretar Ministarstva komunikacije i transporta BiH Igor Pejić.

Trasa budućeg mosta na Savi i graničnog prijelaza
Trasa budućeg mosta na Savi i graničnog prijelaza

Dokument će potom biti poslan entitetskim ministarstvima da daju mišljenje, a kada se sve sumira šalje se Vijeću ministara na utvrđivanje, a potom Predsjedništvu BiH na odobravanje.

"Procedura potpisa sporazuma podrazumijeva niz koraka koji se ne smiju preskakati", istakao je Pejić.

Ministarstvo građevinarstva Srbije potpisalo je ugovor o izradi planske i tehničke dokumentacije s turskom kompanijom Tasyapi Emrulah Turanli, ali da bi nastavili svoje aktivnost čekaju saglasnost BiH za kontakt tačku.

BiH još mnogo toga "ne zna"

Kada je u pitanju cjelokupni projekat autoputa Sarajevo - Beograd, kako kaže Pejić, vlasti u BiH nastavljaju aktivnosti u smjeru donošenja konačnih zajedničkih stavova vezano za finansiranje.

"Nastavljamo naše aktivnosti. U skorijem vremenu morat ćemo doći do odgovora na pitanja koja smo u više navrata postavili, a to su ko je investitor ovog projekta s turske strane, koji je to finansijski okvir i najvažnije koji je to način finansiranja - da li kredit i grant ili samo grant i sl. U Srbiji je to dosta lakše riješeno jer je Srbija preuzela kredit od Turske s obavezom angažmana turskog izvođača. Kod nas je to složenije jer se radi o ozbiljnoj sumi novca", kazao je Pejić.

Podsjećamo, iz Sarajeva će se ka Beogradu moći putovati preko dvije dionice - preko autoputa A1 do Brčkog pa preko Bijeljine te od Sarajeva ka istoku. Srbija je već odredila svoje rute. Prva je od Požege do Kotromana, čija je vrijednost procijenjena na 830 miliona eura, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače procijenjene vrijednosti 210 miliona eura i dužine 17,5 kilometara.