Investicije
110

Azerbejdžan spreman investirati milijardu eura u projekte infrastrukture u BiH

Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko primio je danas u posjetu šefa diplomatske misije Azerbejdžana u BiH Ismayila Jafarova.

Predstavnik Azerbejdžana izrazio je snažnu zainteresiranost za investiranje u prometnu infrastrukturu u BiH, pri čemu je izdvojio četiri konkretna projekta: brza cesta Lašva – Travnik, tunel Prenj na Koridoru 5C, te dionice Mostar – sjever i Mostar – jug na autocesti na Koridoru 5C.

Azerbejdžanska strana, odnosno kompanije iz ove zemlje, žele da se što prije završi administrativno-pravna procedura kada su u pitanju navedeni projekti i odrede rokovi za realizaciju, a spremni su da rade i na izradi projektne dokumentacije.

Pored ovih projekata, Azerbejdžan je zainteresiran i za sve druge infrastrukturne projekte za čiju su realizaciju zaduženi niži nivoi vlasti i druga nadležna ministarstva u cijeloj BiH.

Ministar Jusko izrazio je zadovoljstvo konkretnim ponudama azerbejdžanske strane, naglasivši da je izgubljeno isuviše vremena i da se sada mora maksimalno ubrzati rad na projektima prometne infrastrukture, a da je jedan od glavnih mehanizama uspostava javno-privatnog partnerstva sa kompanijama koje žele raditi na izgradnji autoceste na Koridoru 5C.

Šef diplomatske misije Azerbejdžana Jafarov je ministra Jusku upoznao sa namjerom Azerbejdžana da u infrastrukturne projekte u BiH uloži milijardu eura.

Jafarov je čestitao ministru Juski na donošenju Okvirne strategije prometa BiH i naglasio da je u vrlo kratkom vremenu prepoznat njegov lični angažman na dinamiziranju poslova vezanih za infrastrukturne projekte.

Ministar Jusko prenio je šefu diplomatskog predstavništva Azerbejdžana u Sarajevu uvjerenje da će MKP i dalje biti otvoren i spreman na saradnju sa svim potencijalnim investitorima, jer veliki infrastrukturni projekti poput tunela Prenj i dionica Mostar – sjever i Mostar – jug na autocesti na Koridoru 5C znače i otvaranje novih radnih mjesta i šansu za domaće kompanije koje bi mogle biti angažirane na takvim projektima.