biznis
5

Interes ruskih kompanija da proizvodnju prebace iz Turske u Srbiju

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruske kompanije iz sektora auto-dijelova imaju veliki interes da dobar dio proizvodnje prebace iz Turske u Srbiju, izjavio je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je rekao da je Privredna komora Srbije u kontaktu sa tri velike ruske fabrike.

"Sa njima ćemo posjetiti srpske kompanije potencijalne dobavljače, kao i mjesta gdje bi mogli da prebace proizvodnju, što bi za privredu Srbije bilo veoma važno", istakao je Čadež nakon sjednice srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju u Beogradu.

Čadež je ukazao i na velike mogućnosti i obostrani interes srpske i ruske privrede da se intenzivira saradnja u prehrambenoj industriji, saopštila je pres-služba Privredne komore Srbije.

Osim interesovanja ruskih firmi da trguju i prave kooperacije sa srpskim, Čadež je naveo da je jedna srpska velika proizvodna kompanija u pregovorima da u Rusiji otvori pogon za proizvodnju sokova i dječije hrane.

Čadež je podsjetio na inicijativu formiranja logističko-distributivnog centra za plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju što bi doprinijelo unapređenju izvoza, posebno malih i srednjih srpskih kompanija.

Prema njegovim riječima, Komora je aktivna u formiranju centra i spremna je da preuzme centralnu ulogu u toj inicijativi.

"U tome je važna podrška ruske strane, institucija obje zemlje, kao što su fitosanitarne, veterinarske i druge inspekcije, te velikih kompanija da se okupe i privuku male i srednje firme", smatra predsjednik Privredne komore Srbije.

Čadež je rekao da je na sjednici Međuvladinog komiteta razgovarano o unapređenju transporta robe, smanjenju troškova prevoza, kao i konekciji Dunavom, koja je ocijenjena kao dobra perspektiva da se obezbijedi stabilan i isplativ transportni pravac.