biznis
0

Inflacija u eurozoni ispod limita cjenovne stabilnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Inflacija u eurozoni kreće se duboko ispod inflatornih ciljeva koji su ustanovljeni na maksimalno dva procenta godišnje, ocijenio je guverner centralne banke Malte i član savjeta guvernera Evropske centralne banke (ECB) Mihael Bonelo.

On je na skupu malteških bankara, održanom ovog vikenda u Valeti, istakao da je smanjivanje inflatornih pritisaka, do koga dolazi posljednjih sedmica, omogućilo ECB da smanji baznu kamatnu stopu za 0,75 posto na 2,50 procenata.

"Prije godinu dana smo se usredsredili na rastuće rizike povećanja inflacije, a samo 12 mjeseci kasnije situacija se razvija tako da će dospjeti duboko ispod limita koji se u zoni eura smatra za granicu cjenovne stabilnosti", izjavio je Bonelo, a prenijela je agencija TASR.

Centralni malteški bankar je pozvao kreditne institucije da smanje visinu kamata na kredite koje obezbjeđuju klijentima.

Ukazao je i na to da je ECB za manje od dva mjeseca smanjila svoju baznu kamatnu stopu za ukupno 1,75 procenata.

Bonelo smatra da bi sada komercijalne banke trebalo da urade to što je i njihova odgovornost, da jeftinijim novcem pomognu da se odvrati nastupajuća privredna kriza.

Smanjivanje osnovne kamatne stope ECB protekle sedmice za 0,75 procentualnih bodova, komentarisao je ovog vikenda i ugledni njemački dnevnik "Fajnenšel tajms Dojčland" (FTD), koji smatra da je ta odluka predstavljala kompromis.

Taj privredni dnevnik ukazuje da je u svemu tome uznemiravajuće to što centralni bankari (15 zemalja članica zone eura) nisu sigurni šta bi u sadašnjoj situaciji monetarna politika trebalo da postigne.

Evropskoj centralnoj banci, naime, fali strategija za savladavanje krize, komentariše FTD. Odluka ECB o smanjivanju bazne kamatne stope u četvrtak, međutim, nije dovela tržišta u euforiju, pošto i dalje nedostaje odgovor na pitanje da li predsjednik ECB Žan-Klod Triše ima jasnu viziju o kreditnoj strategiji glavne bankarske institucije eurozone, ukazuje njemački list.

Na prvi pogled ECB operiše prognozama o konjukturi eurozone u 2009. godini, koje su mnogo optimističnije od procjena većine drugih analitičara, ukazuje "Fajnenšel tajms Dojčland" navodeći da su podaci ECB takozvani čisti tehnički brojevi.

U mirnom periodu su dobrodošli, jer doprinose smirivanju situacije na tržištima, ali ukoliko investitori, iz nekih razloga budu imali utisak da ECB radi sa brojkama kojima i sama ne vjeruje, onda će se efekat njihove analize izgubiti, objavio je njemački dnevnik.