Alternativni pravci
25

INA i BH-Gas dogovorili buduću saradnju, cilj preduslovi za isporuku gasa iz Hrvatske

Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Potpisom Memoranduma o razumijevanju INA i BH-Gas usaglasili su se o zajedničkim ciljevima te dogovorili saradnju na daljnjem unapređenju tržišta prirodnim gasom u Bosni i Hercegovini kao i na stvaranju preduslova za isporuku prirodnog gasa iz transportnog sistema Republike Hrvatske u transportni sistem Bosne i Hercegovine.

Dogovoreni budući partnerski odnos u poslovanju prirodnim gasom na tržištu Bosne i Hercegovine između Ine i BH-Gasa podrazumijevao bi da BH-Gas preuzima Inine isporuke prirodnog gasa nakon što se za to ostvare preduslovi, odnosno povežu transportni sistema dviju država.

U tu svrhu BH-Gas planira izgradnju interkonekcija s gasnim sistemom Republike Hrvatske na tri mjesta. Na sjeveru BiH bi se gasni sistema dviju zemalja povezali gasovodom Slobodnica-Brod-Zenica, na jugu gasovodom Zagvozd-Posušje-Novi Travnik s priključkom za Mostar, a na zapadu gasovodom Tržac-Bosanska Krupa s priključkom za Bihać.

Istovremeno, a nezavisno od buduće povezanosti gasnih sistema dvije zemlje, istražit će se mogućnost isporuke gasa i preko postojećih transportnih sistema susjednih zemalja, saopćeno je iz BH-Gasa.

"Memorandum je nastavak davno započete saradnje BH-Gasa i Ine, ali u isto vrijeme dobra osnova za buduću saradnju na polju trgovine prirodnim gasom, odnosno isporuke prirodnog gasa Ine Bosni i Hercegovini. Time bi se omogućila diversifikacija izvora i pravaca snabdijevanja BiH prirodnim gasom. Strategija razvoja gasnog sektora Bosne i Hercegovine je zasnovana na razvijanju novih interkonekcija s gasnim sistemom Republike Hrvatske što za cilj ima integraciju BiH u regionalno i evropsko tržište energijom. Memorandum predviđa stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa", izjavio je prilikom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.