Lukavac
0

Hoće li se zbog kašnjenja plata ugasiti tvornica GIKIL?

Sarajevo-x.com
Menadžment GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac danas je uputio pismo upozorenja Sindikalnom povjereništvu ove kompanije i Štrajkačkom odboru, u kojem sa visokom dozom zabrinutosti, traži da se hitno odobri otprema gotovih proizvoda, jer će se u protivnom uskoro doći u situaciju da će proizvodnja koksa i anhidrida maleinske kiseline stati.

Prema ovoj informaciji, na otpremu čeka 168 vagona već natovarenog koksa koji je morao tokom ponedjeljka 11. januara biti plasiran prema Pločama. Također, za kupce u Poljskoj trebao je biti isporučen transport anhidrida maleinske kiseline, ali je i to blokirano. Ukoliko ne budu plasirani proizvodi, podsjećaju iz Menadžmenta, ne može se očekivati ni isplata zaostalih plata zbog kojih je štrajk i pokrenut.

U petak 8. januara nadležni sud u Tuzli zabranio je nastavak štrajka jer je nelegalan, međutim, i pored toga Štrajkački odbor nije donio odluku o prekidu štrajka, a uposlenici GIKIL-a blokirali su i još uvijek drže pod kontrolom izvoz proizvoda iz kruga tvornice.

U Menadžmentu podsjećaju da će, s obzirom da su ugovori o nabavci uglja neophodnog za koksovanje direktno uslovljeni čak i dnevnim plasmanom proizvoda, već za nekoliko dana doći do katastrofe, jer će ponestati sirovine, a time će biti zaustavljena kompletna proizvodnja. Drugo, na ovaj način će se vjerovatno dovesti u pitanje realizacija dva velika godišnja ugovora o plasmanu koksa, u okviru kojih je trebala biti pokrenuta i Četvrta koksna baterija.

Cijeneći da je situacija u koju je dovedena GIKIL-ova tvornica koksa postala više nego ozbiljna, prijeteći da dovede do potpunog gašenja proizvodnje, iz Menadžmenta su još jednom pozvali uposlenike da i sami shvate ozbiljnost situacije, te da zajedno sa Menadžmentom pokušaju iznaći rješenje. Oni su i ovoga puta podsjetili da teška ekonomska kriza trese cijeli svijet i da je većina koksara u svijetu zaustavila proizvodnju, a da u GIKIL-u nije otpušten ni jedan radnik. Menadžment je isplativši u posljednjih pet godina ukupno sedamdeset plata pokušao ispuniti sve svoje obaveze prema uposlenicima, ali su ipak posljednje dvije plate zakasnile. Međutim, to ne bi trebao biti razlog za tako radikalne poteze koji mogu ugasiti tvornicu i bez hljeba ostaviti 1.200 uposlenika, smatraju prvi ljudi GIKIL-a.