Komentari (71)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
privrednici u BiH su najugrozenija kategorija stanovnistva (naravno oni koji pokusavaju da rade posteno) drzava im dusu uzima
JEBBEM BALIJSKU MAJKU CIJELOJ REDAKCIJI KLIXA DZABA BRISETE KOMENTARE AL NEZAVISNOST SRPSKE SPRIJECIT NECETE
BAS KAO STO NISTE MOGLI SPRIJECITI DA VAM MILJE POSALJE POLICIJU U REDAKCIJU DA VAS MALO ISTAMBURAJU I UZMU VAS HARD DISKOVE
PRIKAŽI ODGOVORE (11)
Zamislite samo taj um - fakture nisu naplacene, znaci prodao sam robu ili uslugu, uredno obracunao PDV, klijent nije platio ali ja moram da platim PDV na tu fakturu. To se zove kreditiranje drzave, a ne porez. Porez je fiskalna kategorija koja ne nastaje prodajom vec prihodom/profitom. Idioti! UIO je leglo SDA/SNSD kriminala i korupcije.
PDV se placa kad se nesto proda a ne kad se nesto naplati. Ako prodavac nesto proda i naknadno odluci da ne zeli naplatiti tu robu, da li to znaci da ne treba platiti pdv??? Ako prodavac proda robu na odgodu placanja, to je njegov interni sistem poslovanja, ali roba je prodata i promjenila je vlasnika i treba platiti pdv.
ako se slučajno to desi idemo u rikverc 20 god. kad su svi udarali neke mandže i Državi nisu davali ništa ili smješno malo, zato PRVO ti plati porez, pa traži povrat ako ga imaš,Državi me treba tvoj višak, samo daj što te slijeduje.
Male firme ne mogu opstati jer ako radis posteno izdas fiskalni racun imas obavezu platiti pdv do 10. u mjesecu, a kad ces se ti naplatiti??? Kad ce drzava stati iza malog privrednika i pomoci mu u naplati... Velike firme ukljucujuci i drzavne organe zavlace male i sta ce nego propasti.... Tuga
To je kozmetičko rješenje, da se PDV plaća na kraju mjeseca - a ni ono neće proći, jer MMF-ove tranše su nesigurne za vlast, nemaju mogućnost da sačekaju naplatu duže ni dana, fali im para. Ključ je u tome da se PDV plaća po naplati fakture, a ne po njenom izdavanju, ovaku firma plati državi PDV unaprijed pa ček kad ćeš naplatiti - posebno čeka od države, jer ona najviše duguje firmama. To bi bio konkretan korak, rok ne znači puno jer su kašnjenja u plaćanju višemjesečna.
ovo je ništa drugo do uvertira u haos jedine institucije na nivou BiH koja iole funkcioniše
nesposobna drzava se okomila na privatni sektor porez na sve zivo, nikakvih olaksica nikakvih poticaja samo ko ciganka daj daj
Tim vrijednum ljudima treba stvarno izaci u susret i pogurati ih.
Evo pomažu privredi:
https://www.youtube.com/watch?v=po3M52fhtL8
Kad pravis uvoz - imas 3 dana da platis 17% PDV i 11% carine + ostali uvozni troskovi na robu koji si uvezao - znaci 3 dana! Plate - 70% Komunalna taksa - 200 KM godisnje za ne znam ni ja sta 17% od svake daljne prodaje do 10tog u mjesecu ( naplatio ili ne) I onda - ako si u plusu na kraju godine - jos 10% poreza na dobitak. Ovo su vam sam osnovne dadzbine za doo - bez obzira koliki ti je promet, a moras biti doo ako hoces uvoziti. Za ove sto seru - nismo svi kriminalci!
PDV ne bi bio los sistem da ne postoje silne regulacije koje dizu cijenu proizvoda i koji ubijaju konkurentnost na domacem i medjunarodnom nivou. Jedinstvena stopa je u svakom slucaju bolja opcija, ali ona sama po sebi ne znaci puno....... Vladi treba sto prije oduzeti mogucnosti da kontrolisu trziste. Inace nas kolaps ceka.
PDV JE NAJPRAVEDNIJI POREZNI SISTEM NA PLANETI... Još kada bi svi radili po zakonu... eh gdje bi nam kraj bio. 50% privrednika (ako ne i više) svakodnevno krade državu i još se ponašaju i misle kako je to sasvim OK. BOSNA I HERCEGOVINA.
Da samo placaju PDV, to bi dobro bilo. Problem je u tome sto posoje i hiljade regulacija i tarifa koje ubijaju konkurentnost na trzitu. Zato cijene i rastu.
Ukratko, oni koji ama baš ništa ne rade, trebaju da odluče da li da pomognu onima koji rade!
poslodavci bi najradije da ništa ne moraju plaćati već da sav profit ide njima, radnicima daju bijedu od 400 KM mjesečno, a ostalo uzimaju sve sebi, tako da im ne znači puno i ako ih država malo više uzme jer su im radnici džaba
Do drzave je da sredi da radnici imaju visu platu - da napravi uslove za to :D
@acti01 naravno, da ne dozvoli da ljudi rintaju za džabe
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Roba kada napusti prodavca onda je prodata i prodavac ima vremena do 10. iduceg mjeseca da izmiri pdv. U cemu je problem??? To sto prodavac ceka novac od kupca iz raznih razloga je drugi par opanaka. To je vec interna stvar poslovanja prodavca.
Pa, kad ne mozes naplatiti fakture? Cdeka se i po nekoliko mjeseci.
@acti01 To je interna stvar poslovanja izmedju prodavca i kupca. To je presutno prihvatanje takvih uslova od strane prodavca. Ako mu ne odgovara takvo poslovanje, niko ga ne tjera ta tako posluje. Sad bi prodavac da posluje na odgodu pa bi i pdv da plati na odgodu. Ha ha ha
PRIKAŽI ODGOVORE (2)