|

Hljeb i drugi pekarski proizvodi poskupljuju od 11. januara

Hljeb i drugi pekarski proizvodi poskupljuju od 11. januara
0
F
FENA
8.1.2011. u 13:27
0
komentara
0

dijeljenja
Hljeb i drugi pekarski proizvodi poskupljuju od 11. januara
Građani BPK Goražde od 11. januara hljeb i ostale pekarske proizvode kupovat će po većim cijenama.
Iako je poskupljenje najavljivano za 1. januar, rok je prolongiran da bi se ispoštovala zakonska obaveza o pravovremenoj najavi poskupljenja.

"Sasvim je izvjesno da će doći do poskupljena hljeba i peciva za 20 do 25 posto, a razlog je poskupljenje sirovina zbog čega proizvođači pekarskih proizvoda već posluju s gubicima", kazao je v.d. direktora Mlinsko-pekarske industrije "Mlin Ustikolina" Ismet Bukva.

"Hljeb od 600 grama umjesto dosadašnjih 1,20 KM koštat će 1,50 KM, hljeb od 400 grama koštat će 1 KM koliko će iznositi i cijena dijetalnog hljeba od 400 grama. Okrugli hljeb od 600 grama koštat će 1,50 KM, crni od 400 grama iznosit će 1 KM", dodao je Bukva.

Proizvođači pekarskih proizvoda očekuju razumijevanje od potrošača i naglašavaju da je poskupljenje hljeba i peciva neminovnost.

Pored Savjeta potrošača BPK Goražde koji smatra da ovo poskupljenje nema opravdanja ni osnova, i Kantonalna Uprava za inspekcijske poslova Goražde već ranije je najavila pojačane kontrole.

U cilju zaštite potrošača vodit će se računa da su marže za osnovne prehrambene proizvode u okviru dozvoljenih te da se primjenjuju sve ostale zakonske odredbe, prije svih Pravilnik o pekarskim proizvodima koji jasno propisuje način proizvodnje kao i neto težinu tih proizvoda.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.