Veliki gubici vode
72

Hasanspahić: Kredit jedina mogućnost za oživljavanje Vodovoda

FENA
Senad Hasanspahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Senad Hasanspahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) su jedina mogućnost oživljavanja "Vodovoda i kanalizacije koji je u jako teškoj situaciji kazao je ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić za Fenu.

Naime, poslanici Skupštine Kantona Sarajevo podržali su Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za "Projekt vodovod Sarajevo" koji će implementirati KJKP "Vodovod i kanalizacija"

Hasanspahić je dodao da su studijom detektovali tri najkritičnije zone, a to su Crni vrh, Skenderija i Bjelave te da svaka zona ima desetke ulica i da svaka ulica ima izrađeni projekt.

Ono što je posebno značajno za prvu tranšu od 10 miliona eura, dodao je ministar, tačno je precizirano na koji način će se podijeliti novac.

"Pet miliona ide za rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže, na način kako to studija predviđa, a drugih pet za jačanje Vodovoda i kanalizacije, koji je trenutno na koljenima, bez ikakvog repromaterijala, stalnih sredstava, bagera i kamiona. također planiramo kupiti i pumpne agregate", pojasnio je.

Dodao je da podatak da 12 miliona na godišnjem nivou troše za električnu energiju te da će ugradnjom pumpnih agregata taj iznos biti smanjen za trećinu.

Hasanspahić je rekao da bi novac od kredita trebao biti operativan do augusta da bi nabavku materijala, opreme i pumpnih agregata mogli učiniti preko zime.

"Vodovod i kanalizacija imaju više od 64 miliona dugovanja, od toga više od 40 miliona je iz dijela kolektivnog stanovanja koje smo tužili. Rezultat toga je dva miliona KM naplate u zadnja dva mjeseca više nego prošle godine", naveo je ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a.

Cilj projekta je rekonstrukcija prioritetnih komponenti vodovodnog sistema da bi se smanjili gubici vode i poboljšala ukupna efikasnost vodovodnog sistema.

Razlozi za zaduživanje na osnovu vanjskog duga su povoljni uvjeti koje je dao zajmodavac u iznosu od 25 miliona eura, a rok otplate je 15 godina. Prva i druga tranša će iznositi po deset miliona, a treća pet miliona eura. Krajnji dužnik kredita je Vodovod, a u slučaju nemogućnosti vraćanja kredita sredstva će osigurati Kanton Sarajevo.