Tržište rada
548

Halilbašić: Stopa nezaposlenosti u BiH za četiri godine smanjena za trećinu

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Stopa nezaposlenosti u BiH u 2018. godini je nastavila padati četvrtu godinu zaredom i sada iznosi 18,4 posto. U odnosu na 2014., kada je iznosila 28,4 posto, stopa nezaposlenosti je smanjena za trećinu.

Ovom dinamikom nezaposlenost bi se za četiri-pet godina mogla svesti u razumne okvire, odnosno ispod 10 posto, tvrdi direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu Muamer Halilbašić.

On ističe da u regiji Makedonija bilježi nešto višu stopu nezaposlenosti i to u iznosu od 21 posto, dok je šampion u regiji Slovenija sa stopom nezaposlenosti od svega 6,6 posto.

Od zemalja EU, ističe on, u 2018. godini stopa nezaposlenosti je viša u Grčkoj odnosno 20,2 posto. Tu je negdje i Španija sa stopom od 15,2 posto.

''Slične trendove bilježimo ukoliko u istom izvještaju agencije analiziramo podatke o kretanju stope zaposlenosti, odnosu broja zaposlenih i radno sposobnog stanovništva iznad 15 godina. Stopa zaposlenosti je u 2018. godini iznosila 34,3 posto i za oko četiri posto je veća u odnosu na 2014. godinu kada je iznosila 30,2 posto", navodi Halilbašić.

Napominje da je broj nezaposlenih prema metodologiji Međunarodne organizacije rada u BiH osjetno manji u odnosu na administrativne podatke, 185.000 naspram 448.000.

''Razlika od oko 260.000 se odnosi na osobe registrovane na službi za zapošljavanje, ali isključivo radi regulisanja zdravstvenog osiguranja ili nekih drugih prava ili povlastica. Interesantno je da se ovo prevashodno odnosi samo na Federaciju BiH. Naime, u Republici Srpskoj se uopšte ne prikazuju podaci o ukupno registrovanim osobama na službama za zapošljavanje (kao u FBiH), nego samo o registrovanim osobama koje aktivno traže posao. Otud poređenje broja registrovanih nezaposlenih u FBiH i RS nema nikakvog smisla", tvrdi Halilbašić.

Navodi da je zvanično registrovanih zaposlenih na kraju juna 2018. u BiH bilo 806.000 i taj broj je za blizu 100 hiljada veći u odnosu na 2014. godinu.

''Naravno, dio zabilježenog porasta rezultat je izmijenjene metodologije evidentiranja zaposlenih u FBiH, koja se sada bazira na podacima Poreske uprave. Ovi podaci uključuju sve zaposlene osobe. Međutim, čak i ukoliko ove podatke za FBiH iz juna 2018., kada su evidentirane 524.702 zaposlene osobe, uporedimo s istim mjesecom 2014., kada je ovaj broj iznosio 471.461, evidentan je porast broja zaposlenih samo u FBiH od 53.241", pojašnjava on.

Očigledno je, kaže, da ćemo vrlo brzo biti u situaciji da je u odnosu na nezaposlenost veći problem na tržištu rada zapravo neaktivnost stanovništva.

''Riječ je o više od milion stanovnika BiH. Manje od 50 hiljada neaktivnih je 'obeshrabreno', vjeruju da zbog godina i kvalifikacija ne mogu naći posao. Njih bi kroz programe prekvalifikacije, pripreme za rad i druge poticajne mjere i programe službi za zapošljavanje trabalo nastojati uključiti u radnu snagu", ističe Halilbašić.

Najveći dio neaktivnih stanovnika, gotovo 40 posto, kako navodi, čine penzionisane radnosposobne osobe mlađe od 65 godina, a zatim slijede domaćice.

"Jedan od velikih problema je i taj što je više od 50 posto neaktivnih osoba samo sa završenom osnovnom školom ili manje te često bez bilo kakvog radnog iskustva", zaključuje direktor Ekonomskog institua Sarajevo.