biznis
0

Grebo: Komorama nije data šansa da daju veću podršku privredi

FENA
Kemal Grebo (Foto: Oslobođenje)
Kemal Grebo (Foto: Oslobođenje)
Privredne komore u FBiH više godina suočene su sa problemom finansiranja i odlivom kadra, upozorio je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji predsjednik Privredne komore KS-a Kemal Grebo.

Pored svih problema koje ove asocijacije privrede imaju u svom radu, kako je dodao, susreću se i sa nelojalnom konkurencijom kroz djelovanje udruženja poslodavaca.

"Krajnja namjera Udruženja poslodavaca FBiH je da samo oni imaju kontakte sa vlastima ispred cijele privrede u vezi svih pitanja i da se dosadašnji partnerski odnosi između vlasti ikomora obustave ili potpuno minimiziraju i da se komorama maksimalno ograniči finansiranje", istaknuo je Grebo.

Ovakva praksa, po njegovim riječima, opredijelila je privredne komore da uskoro pristupe osnivanju udruženja poslodavaca, svaka na svom lokalitetu, i to na jedan kvalitetan način i u skladu sa kriterijumima Međunarodne organizacije rada i Konvencije br.144.

"Ove aktivnosti su u toku i za udruženja poslodavaca koja budu osnovana tražit će se reprezentativnost prema odredbama novog zakona o radu", dodao je Grebo.

Napomenuo je da će donošenjem novog zakona o privrednim komorama i osnivanjem udruženja poslodavaca u kantonima i na nivou FBiH praktično sva privredna udruženja biti pod jednim "krovom" i radit će sinhronizirano i koordinirano u interesu privrede kao cjeline.

"Izbjeći će se konkurentsko djelovanje koje šteti ukupnim interesima privrede, a ustanovit će se samo jedan iznos članarine za svako privredno društvo. S obzirom da se zakonom predviđa obavezno članstvo za sve privredne subjekte, to će omogućiti niža izdvajanja za članarine koje sada privredna društva plaćaju raznim nivoima komorskog organizovanja i organizovanja udruženja poslodavaca po kantonima i na nivou FBiH", kazao je Grebo.

Udruženja poslodavaca će se, kako je dodao, konstituirati kao samostalna udruženja čiji članovi neće plaćati posebnu članarinu, a koja će imati svoje članove, organe, statut i druga akta i bit će registrovana kod nadležnog suda. Svu logistiku za rad udruženja poslodavaca pružat će privredne komore, svaka komora na svom nivou. Članovi udruženja poslodavaca ne bi plaćali članarinu.

"Tako udružena privreda imat će daleko veći uticaj na izvršnu i zakonodavnu vlast, a komore će uz ono što već sada imaju još više ojačati i predstavljat će vrlo kvalitetan servis za podršku razvoju privrede kao cjeline i tekućim privrednim aktivnostima svakog člana, privrednog društva", kazao je Grebo.