Sastanak s predstavnicima PKFBiH
2

Nikšić: Smanjenje stope doprinosa tek kad se poveća broj zaposlenih

FENA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu razgovarao s delegacijom Privredne komore FBiH (PKFBiH) koju je predvodio predsjednik Komore Jago Lasić.

Privrednici su govorili o problemima, a od čijeg rješavanja ne zavisi samo sudbina preduzeća i njihovih radnika već i ekonomska stabilnost Federacije BiH i cijele Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, ukazali su na činjenicu da je prosječna dužina plaćanja među poslovnim subjektima u BiH 107 dana, dok u zemljama Evropske unije taj rok zakonski ne može biti duži od 30 dana, te da je i kod nas nužno pravno urediti ovo pitanje na novi i našim uvjetima prilagođen način.

Govoreno je i o teškoj provodivosti aktuelnog Zakona o unutrašnjoj trgovini i nužnosti njegovih izmjena i dorada, ali i potrebi ponovnog uvođenja obveznog članstva u privrednim komorama.

Također, radi zaštite domaćeg tržišta i proizvodnje, ukazano je na nužnost uvođenja strožijih inspekcijskih kontrola na graničnim prijelazima.

Kada je riječ o smanjenju stope doprinosa, premijer Nikšić je kazao da će to biti moguće uraditi tek kada se znatnije poveća broj zaposlenih.

Istaknuto je da se trenutno radi na pripremi porezne reforme da bi se poslodavci rasteretili, ali na način da se ne ugroze vanbudžetski fondovi.

Također, navedeno je da je, uz cijeli set zakona koji vode olakšanju pokretanja biznisa i investicija, potrebno provesti i neke druge aktivnosti radi unapređenja domaće ekonomije.

Jedna od njih mogla bi biti edukacija o korisnosti traženja fiskalnih računa za plaćene robe i usluge, pa čak i stimuliranje građana da se tako ponašaju.

U današnjim razgovorima u kojima su sudjelovali i predsjednici pojedinih kantonalnih privrednih komora, te predstavnici upravnih odbora nekoliko kompanija iz FBiH, zajednički je ocijenjeno da se, putem PKFBiH, u kreiranje novih zakonskih rješenja koja se tiču ukupnog poslovnog okruženja, trebaju uključiti i predstavnici gospodarstva.

  • Vlada FBiH će razmotriti sve vaše prijedloge, sugestije i ideje te vam o tome dostaviti povratne informacije - kazao je federalni premijer.

Kao jedna od mogućih zajedničkih aktivnosti Vlade FBiH i privrednih komora u FBiH, istaknuto je traženje načina za izmjenu obrazovnog sistema koji proizvodi zanimanja za koja na tržištu rada rijetko ima interesa, dok je, s druge strane, sve manje onih koji su osposobljeni za direktan rad u proizvodnji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.