Industrija zabilježila pad
0

Grebo: Vlasti su potpuno zaboravile na privredu

FENA
Kemal Grebo
Kemal Grebo
Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo izjavio je danas da su vlasti potpuno zaboravile na privredu trošeći vrijeme na rasprave već unaprijed smišljenih političkih kriza koje već dugo traju.

Grebo je na konferenciji za novinare, naglašavajući važnost i značaj rješavanja nagomilanih problema u privredi BiH, kazao da se uz nekoliko radikalnih poteza na rasterećenju privrede, na poboljšanju likvidnosti, na njenom investiconom i izvoznom osposobljavanju, izgradnji neophodnih laboratorija i tijela za akreditaciju, glavnina problema može uspješno riješiti i ostvariti daleko veći privredni rast i razvoj od postojećeg.

Po njegovim riječima, industrijska proizvodnja u sedam mjeseci ove godine bilježi pad na svim nivoima i to u Kantonu za 7,1, u FBiH za 5,6, a u BiH za 6,6 posto.

Od 20 grana prerađivačke industrije Kantona, kako je dodao Grebo, u tom periodu samo je sedam grana zabilježilo rast u odnosu isti period 2011., dok je u preostalim granama zabilježen pad.

Broj zaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo u julu 2012. godine, prema podacima JU SZZKS, smanjen je za 3,1 posto u odnosu na isti mjesec 2011. i iznosio je 131.302 osobe. Istovremeno, broj registrovanih nezaposlenih osoba na kraju sedmog mjeseca tekuće godine u Kantonu je iznosio 71.135, što je više za 3,7 posto.

Prema objavljenim podacima, kako je kazao Grebo, proizilazi da je na kraju jula u Kantonu stopa nezaposlenosti bila 35,1 posto.

„Kao posljedica vrlo nestabilne političko-ekonomske situacije u zemlji i, u skladu s tim, stvorenog ambijenta za poslovanje, negativni trendovi privrednih kretanja u tom periodu, kod većine ključnih oblasti (industrija, oblast rada i radnih odnosa te usporavanje vanjskotrgovinske razmjene), nimalo ne iznenađuju“, kazao je Grebo.

Aktuelna vlast, kojoj je u obavezi da kreira što povoljniji ambijent za poslovanje privrede, po njegovim riječima, pokazala je veoma nizak stepen odgovornosti spram privrede kao glavnog izvora budžetskih sredstava.

No, Komora je istakla pomak koju je vlast iskazala za povratak povjerenja u domaće kapacitete i nastojanja da se poveća zapošljavanje u Kantonu i šire.

„Angažovanje domaće građevinske operative posebno na dionicama autoputa na koridoru 5-C, znači pokretanje, ne samo sektora građevinarstva već i niza drugih privrednih oblasti (prerađivačka industrija, trgovina, ugostiteljstvo, prijevoz ), veći nivo zapošljavanja te veću potrošnju koja je inicijacija proizvodnje", istakao je Grebo.