Novi udarac prezaduženoj zemlji
0

Grčkoj dodijeljen status "finansijskog smeća"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Agencija za određivanje kreditnog rejtinga "Fitch" saopćila je da je dodatno snizila dugoročni kredit Grčke na status "junk" (finansijsko smeće), što predstavlja još jedan udarac za tu prezaduženu zemlju.

U saopćenju Fitcha se navodi da je rejting Grčke snižen na B + sa BB +, zbog problema koje vlada te države ima sa primjenom potrebnih reformi ekonomije, prenijela je u petak novinska agencija Associated Press.

Sniženje rejtinga Grčke "odražava opseg izazova s kojima se ta zemlja suočava u primjeni radikalnog programa fiskalnih i strukturnih reformi, neophodnih da bi se osigurala solventnost države i osnove za održivi ekonomski oporavak", saopćio je Fitch.

Pored toga, Norveška je u petak saopćila da ukida isplatu bespovratne pomoći Grčkoj u iznosu od 42 miliona dolara, zato što službena Atina nije ispunila obaveze i možda čak prekršila propise navedene prilikom odobravanja pomoći.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Norveške, koja nije članica Evropske unije, navodi se da je Grčkoj već isplaćen iznos od 13 miliona norveških kruna (2,37 miliona dolara) i da je pomoć dio doprinosa te skandinavske zemlje članicama EU-a u sklopu sporazuma o slobodnoj trgovini nazvanom Evropski ekonomski prostor (EEA).

Projekti u sklopu EEA-e u Grčkoj pokrivaju područja okoliša, održivog razvoja i kulturnog nasljeđa, programe za unapređenje opskrbe vodom i izgradnju vrtića za djecu.