{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google stavio Srbiju na crnu listu, korak unazad za srpske biznismene

Klix.ba
19.10.2018. u 15:45
72
95
Google stavio Srbiju na crnu listu, korak unazad za srpske biznismene
72
Google stavio Srbiju na crnu listu, korak unazad za srpske biznismene
Kompanija Google stavila je Srbiju na crnu listu zemalja, odnosno ukinula saradnju i pristup njihovom ekosistemu G Suite.
To, pojednostavljeno, znači da su biznis korisnici Google usluga ostali bez alatki zahvaljujući kojima su neometano poslovali i radili rame uz rame sa svjetskim biznisima, prenosi Vice.

Google se još nije zvanično oglasio o razlozima zbog kojih je donio odluku da banuje Srbiju. Očekuje se da će kompanija uskoro objaviti i zvanično saopštenje o razlozima zbog kojih više ne sarađuje sa Srbijom. Međutim, osnovna pretpostavka u srpskoj IT zajednici je da se Google pridržava preporuka međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force) koja je Srbiju smjestila među 11 zemalja u svijetu sa visokim rizikom.

Ova organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama su osim Srbije i Sjeverna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

G Suite - ranije je nosio naziv Google Apps for Work i Google Apps for Your Domain - je sistem cloud computinga, alatki za produktivnost i kolaboraciju, softvera i proizvoda koje razvija Google.

Njegova namjena je da biznisima pruži sve alate koji olakšavaju poslovanje u digitalnom vremenu. G Suite nudi biznisima komunikaciju putem servisa kao što su Gmail, Hangouts, Calendar, Drive za skladištenje podataka; Docs, Sheets, Slides, Forms, i Sites opcije namijenjene su kolaboraciji. Kao i Admin panel i Vault za upravljanje korisnicima. Neki od servisa su besplatni, ali G Suite također omogućava kreiranje jedinstvenih email adresa sa domenom kompanije korisnika, neograničen prostor za skladištenje podataka kao i 24/7 podršku.

Iako još uvijek nema zvaničnog saopštenja pristup Suite sistemu za nove korisnike iz Srbije je već onemogućen.

Stavljanje Srbije na crnu listu imat će posljedice i na aktuelne biznis korisnike Google usluga, koji mogu da pristupe svojim nalozima, i da ih koriste, ali njihov status je "zamrznut", odnosno neće moći da koriste nove opcije kada ih Google uvede, niti da unapređuju Suite u nove verzije, koje će se, neminovno pojavljivati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: